Data: 2002-02-21 11:34:35
Temat: Re: Pietruszka czy pasternak?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wyczytałam wczoraj w jakieś gazecie, że nieuczciwi handlowcy sprzedają w
> warzywniakach pasternak zamiast pietruszki (jest o połowę tańszy) -
> oczywiście w cenie pietruszki....Podobno laik się nie zorientuje, że to
nie
> pietruszka, obawiam się, że ja do takich laików właśnie
należę......Wiem, że
> nać jest zupełnie inna, ale sprzedają bez naci, poza tym zapach ma być
inny,
> ale nie wiem, jak wygląda pasternak - wstyd się przyznać. Czy może ktoś
mi
> opisać, zdjęcia nie znalazłam w necie. Ostatnio kupowałam taką
pietruszkę
> jak po Czarnobylu, sporawa była. Czyżbym juz się dała naciąc?
Pasternak zwyczajny (ang. parsnip)
Dwuletnia, zimotrwała roślina należąca do rzędu baldachokwiatowych
(Umbellales), pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. Pasternak
zwyczajny (Pastinaca sativa) uprawiany jest ze względu na zgrubiały korzeń
palowy używany głównie jako gotowana jarzyna. Wystawienie dojrzałych
korzeni na działanie niskich temperatur, ale niekoniecznie mrozu, poprawia
ich jakość, sprzyja bowiem zamianie skrobi na cukier.
http://www.inwarz.skierniewice.pl/pl-win/konferchwas
t/ref5.html
http://www.csdl.tamu.edu/FLORA/hdwimages2/hdwt4-57.j
pg
http://www.plantator.pl/rosliny/pasternak.html
Najłatwiej rozpoznać po smaku, pietruszkę ;-)))
pozdr. Jerzy
|