Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pigwa - kolejny jesienny rarytas
Date: Fri, 21 Oct 2016 06:13:51 +0200
Organization: private
Lines: 97
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<58094ee3$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-141-224.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1477023234 14005 87.105.141.224 (21 Oct 2016 04:13:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Oct 2016 04:13:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373853
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2016 o 01:07 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2016-10-20 o 19:46, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>>
>> Dostałem od kolegi z pl.regionalne.wroclaw 25 kg pigwy i podzieliłem
>> się z czterema jeszcze rodzinami.
>> Bardzo smaczna, zdrowa, a przetwory są prześlicznie rubinowe lub
>> bursztynowe.
>> Wspaniale sprawdza się jako przekładka do ciast, albo pokrojona w
>> kostkę jako cykata do keksów itp.
>> Oczywiście po przesmażeniu z cukrem.
>> Zasypana cukrem puszcza sok, wtedy można użyć do herbaty jako "polską
>> cytrynę".
>>
>> Ciekawe, jest uważana za trudną do przetworzenia, a wręcz nadającą się
>> tylko jako zapach do szafy :)
>> Bo pachnie rzeczywiście ślicznie!
>> A prawda jest taka, że właśnie smak mojego przetworu sprzed roku
>> sprowokował pierwsze kroki znajomej w dziedzinie przetworów na zimę.
>> Może będzie coś u niej oprócz pigwy?
>>
>> Właśnie w tej chwili leczę przeziębienie pigwą, poczytajcie o jej
>> leczniczych właściwościach.
>> Na przeziębienie lepsza od konfitury byłaby nalewka z pigwy, ale jakoś
>> nie odczuwam potrzeby posiadania zapasu napojów alkoholowych.
>>
>> W zeszłym roku pojawiła się pigwa w Biedronkach, może kogoś
>> zainteresują przetwory z pigwy?
>> Ja polecam!
>>
> Czy te dżemy sa kwaśne? Jak kwaśnie to nie kupię.
Smak określasz ilością cukru. Pigwa jest rzeczywiście lekko kwaskowa, ale
z cukrem dochodzimy do pysznej równowagi.
Wiele osób uważa, że pigwa zyskuje po dodaniu innych owoców w przetworze.
Na przykład zachwycają się połączeniem pigwy z jabłkiem.
Osobiście jestem zwolennikiem przetworów wyłącznie z pigwy, dodaję
najwyżej odrobinę świeżego pędu imbiru. Całą resztę (owe jabłka) można
dołączyć przy spożyciu.
Wiem, że dla Ciebie walory zdrowotne są istotne, tu masz trochę informacji:
http://vitalia.pl/artykul5681_Pigwa-skarb-jesieni.ht
ml
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pigwa
-nie-tylko-na-przeziebienie-wlasciwosci-lecznicze-pi
gwy_42012.html
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/pigwa
-wlasciwosci-i-zastosowanie-konfitura-z-pigwy-do-her
baty/xglhq
W wielu przepisach zaleca się obieranie pigwy, co jest błędem. Jak zwykle,
wiele zdrowotności zawiera się w skórce lub pod nią (w pigwie
antyoksydanty-polifenole). Nie obieramy pigwy, ale wycieramy jej skórkę z
szarego, gorzkawego meszku.
Niektóre źródła podają, że pigwa nie magazynuje szkodliwych związków ze
środowiska. Yo akurat trudno zweryfikować...
--
Trefniś
|