Data: 2016-10-21 01:07:11
Temat: Re: Pigwa - kolejny jesienny rarytas
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-10-20 o 19:46, Trefniś pisze:
> Cześć!
>
> Dostałem od kolegi z pl.regionalne.wroclaw 25 kg pigwy i podzieliłem
> się z czterema jeszcze rodzinami.
> Bardzo smaczna, zdrowa, a przetwory są prześlicznie rubinowe lub
> bursztynowe.
> Wspaniale sprawdza się jako przekładka do ciast, albo pokrojona w
> kostkę jako cykata do keksów itp.
> Oczywiście po przesmażeniu z cukrem.
> Zasypana cukrem puszcza sok, wtedy można użyć do herbaty jako "polską
> cytrynę".
>
> Ciekawe, jest uważana za trudną do przetworzenia, a wręcz nadającą się
> tylko jako zapach do szafy :)
> Bo pachnie rzeczywiście ślicznie!
> A prawda jest taka, że właśnie smak mojego przetworu sprzed roku
> sprowokował pierwsze kroki znajomej w dziedzinie przetworów na zimę.
> Może będzie coś u niej oprócz pigwy?
>
> Właśnie w tej chwili leczę przeziębienie pigwą, poczytajcie o jej
> leczniczych właściwościach.
> Na przeziębienie lepsza od konfitury byłaby nalewka z pigwy, ale jakoś
> nie odczuwam potrzeby posiadania zapasu napojów alkoholowych.
>
> W zeszłym roku pojawiła się pigwa w Biedronkach, może kogoś
> zainteresują przetwory z pigwy?
> Ja polecam!
>
Czy te dżemy sa kwaśne? Jak kwaśnie to nie kupię.
--
animka
|