Data: 2016-10-20 19:46:43
Temat: Pigwa - kolejny jesienny rarytas
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć!
Dostałem od kolegi z pl.regionalne.wroclaw 25 kg pigwy i podzieliłem się z
czterema jeszcze rodzinami.
Bardzo smaczna, zdrowa, a przetwory są prześlicznie rubinowe lub
bursztynowe.
Wspaniale sprawdza się jako przekładka do ciast, albo pokrojona w kostkę
jako cykata do keksów itp.
Oczywiście po przesmażeniu z cukrem.
Zasypana cukrem puszcza sok, wtedy można użyć do herbaty jako "polską
cytrynę".
Ciekawe, jest uważana za trudną do przetworzenia, a wręcz nadającą się
tylko jako zapach do szafy :)
Bo pachnie rzeczywiście ślicznie!
A prawda jest taka, że właśnie smak mojego przetworu sprzed roku
sprowokował pierwsze kroki znajomej w dziedzinie przetworów na zimę. Może
będzie coś u niej oprócz pigwy?
Właśnie w tej chwili leczę przeziębienie pigwą, poczytajcie o jej
leczniczych właściwościach.
Na przeziębienie lepsza od konfitury byłaby nalewka z pigwy, ale jakoś nie
odczuwam potrzeby posiadania zapasu napojów alkoholowych.
W zeszłym roku pojawiła się pigwa w Biedronkach, może kogoś zainteresują
przetwory z pigwy?
Ja polecam!
--
Trefniś
|