Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pigwa - kolejny jesienny rarytas
Date: Thu, 20 Oct 2016 19:46:43 +0200
Organization: private
Lines: 49
Message-ID: <o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-141-224.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1476985607 2458 87.105.141.224 (20 Oct 2016 17:46:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Oct 2016 17:46:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373844
Ukryj nagłówki
Cześć!
Dostałem od kolegi z pl.regionalne.wroclaw 25 kg pigwy i podzieliłem się z
czterema jeszcze rodzinami.
Bardzo smaczna, zdrowa, a przetwory są prześlicznie rubinowe lub
bursztynowe.
Wspaniale sprawdza się jako przekładka do ciast, albo pokrojona w kostkę
jako cykata do keksów itp.
Oczywiście po przesmażeniu z cukrem.
Zasypana cukrem puszcza sok, wtedy można użyć do herbaty jako "polską
cytrynę".
Ciekawe, jest uważana za trudną do przetworzenia, a wręcz nadającą się
tylko jako zapach do szafy :)
Bo pachnie rzeczywiście ślicznie!
A prawda jest taka, że właśnie smak mojego przetworu sprzed roku
sprowokował pierwsze kroki znajomej w dziedzinie przetworów na zimę. Może
będzie coś u niej oprócz pigwy?
Właśnie w tej chwili leczę przeziębienie pigwą, poczytajcie o jej
leczniczych właściwościach.
Na przeziębienie lepsza od konfitury byłaby nalewka z pigwy, ale jakoś nie
odczuwam potrzeby posiadania zapasu napojów alkoholowych.
W zeszłym roku pojawiła się pigwa w Biedronkach, może kogoś zainteresują
przetwory z pigwy?
Ja polecam!
--
Trefniś
|