Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.task.gda.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@j...krakow.pl>
<fYwv4.23763$WD.611194@news.tpnet.pl>
<3...@j...krakow.pl>
<PoOB4.17817$Ob.575576@news.tpnet.pl>
<3...@j...krakow.pl> <3...@u...net>
<3...@j...krakow.pl>
Subject: Re: Pikantna zupa porowa, było: Re: Pikantne koktajle
Lines: 46
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <Nq9C4.21737$Ob.705071@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 22 Mar 2000 19:46:53 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.11.43
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 953754413 212.160.11.43 (Wed, 22 Mar 2000 20:46:53 MET)
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Mar 2000 20:46:53 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25339
Ukryj nagłówki
Polecam szparagi Vichyssoise - naprawdę świetne. Przepis wypróbowałam
wielokrotnie i jest wspaniały. BTW ta potrawa jest na prawdę amerykańska ?
Nazwa wskazuje raczej na Francję.
Szparagi Vichyssoise
1 kg świeżych białych szparagów
1 średni por
2 filiżanki obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
2-3 szklanki wody
bulion warzywny w kostce (porcja odpowiednia do wody, jeśli Konorra to
1/2 -3/4 kostki)
0,5 szklanki mleka lub niezbyt tłustej śmietanki
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
kilka kropli tabasco
starta skórka z cytryny
Zdrewniałe końce szparagów odetnij. Obierz je i potnij w kilkucentymetrowe
kawałki. Czubki szparagów ugotuj w małej ilości wody do miękkości (3-4
minuty). Odstaw do ostygnięcia. Pokrój białą cześć pora w talarki. W dużym
garnku wymieszaj nieugotowane kawałki szparagów, krążki pora, ziemniaki,
wodę, kostkę bulionową i zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu
ok. 20-25 minut - warzywa powinny być mięciutkie. Następnie zmiksuj
zawartość garnka, dodaj mleko, sól, pieprz i tabasco. Zupę ochłodź.
Następnie rozlej ją do miseczek i na powierzchni ułóż ugotowane główki
szparagów. Posyp startą skorką z cytryny.
Niech już będzie maj i pierwsze szparagi...
Herbatka
Joanna Sereinig wrote in message
<3...@j...krakow.pl>...
>
>
>Slavek napisał(a):
>
>> Twoja zupka porowa przypomniala mi jedna z moich bardziej ulubionych
zimnych zup
>> "letnich" a mianowicie "Vichysoise (ciach)
>
>To może podałbyś przepisik, co?
>Lubię zupy i zgadzam się z opinią, że trochę się je na naszej grupie
zaniedbuje,
>ciekawi mnie więc każdy pomysł.
>
>Joanna
>
|