Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pizza ciasto -pomocy !!!
Date: Tue, 20 Mar 2001 20:03:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 30
Message-ID: <9989gf$9t$1@news.tpi.pl>
References: <98t4jh$6ll$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.77.77
X-Trace: news.tpi.pl 985114959 317 213.25.77.77 (20 Mar 2001 19:02:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Mar 2001 19:02:39 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46876
Ukryj nagłówki
Mimo ze ci sie udalo, a jeszcze swoje trzy grosze wtrace, jesli mozna:
Do skladnikow zwyklych (maka,-1kg, sol, olej, drozdze, woda) Zawsze dodaje
wiecej niz pol lyzeczki sproszkowanego czosnku, lyzke stolowa oregano i
troche bazylii. A drozdze rozcieram z lyzeczka cukru i woda. Ciastu daje
rosnac, az podwoi objetosc. a potem naoliwionymi rekoma formuje cos w
rodzaju nalesnika i na bvlache, tez naoliwiona. OD RAZU nakladam farsz:
Najsmaczniejszy ze zmielonej kielbasy (nawet zwyczajnej) wymieszanej z
posiekanym szczypiorkiem i sloiczkiem koncentratu pomidorowego + przyprawy
do smaku, np czerwony Delikat do mies. Na to pieczareczki i dodatki wedle
uznania, na gore potarty seke i do pieca.Temp piekarnika moze byc nawet 250
stopni. Spod wychodzi chrupiacy, ale nie twardy. Znajomi twierdza ze ta
pizza zrobilaby furore nawet w Neapolu
Grazyna
Użytkownik "Mabu" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:98t4jh$6ll$1@news.tpi.pl...
> Sorka ale już próbowałem wszelkich sposobów aby ciasto było nie wyrośnięte
> ale i nie twarde (nóż mi się stępił przy cięciu :)) Co robię źle.
> Mam kuchenkę z termoobiegiem.
> Pomóżcie
> Na ile mam zostawić ciasto do wyrośnięcia i ile piec i w jakiej
temperaturze
> w piekarniku.
> Ciasto robię takie: mąka, drożdże, jajko, ciut oleju sól. cukier,
przyprawy
> Pozdrawiam,
> Mariusz
>
>
|