Data: 2006-07-04 13:51:50
Temat: Re: Placki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"elzet" <e...@w...pl> wrote in message
news:e8drp0$e1j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Bardzo lubimy placki, do których dodaję sody oczyszczonej, żeby były
> pulchne. Może kto mi powiedzieć, czy to nie jest szkodliwe dla drowia? Czy
> podczas smażenia soda się nie ulatnia? Kiedyś straszono, że w stołówkach
> studenckich dodawano sody do zupy, żeby nie kwaśniała i to miało być
> szkodliwe? Czy ktoś ma jakieś zdanie na ten temat?
Kwaśny węglan sodowy - rozkłada się przy wysokich temperaturach na dwutlenek
węgla - to on spulchnia i inne składniki, zależnie z czym jeszcze reaguje w
ciescie - nieszkodliwe, lub mało szkodliwe...
|