Data: 2007-05-28 19:18:01
Temat: Re: Placki Kartoflane
Od: Mider <tmierzejewski@__gma__il_._co_m>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Polecam poeksperymentowanie z dodawaniem różnych dodatków do masy
> zimniaczanej. Bardzo dobre placki wychodzą, gdy się doda posiekanego
> wędzonego łososia (sałatkowy sprawdza się idealnie) i koperek (nie solić, bo
> łosoś słony), a na usmażone kleks śmietany, albo usmażyć w wersji
> podstawowej, a tego łososia dać na kleks śmietany. Można także np. do masy
> dać drobno posiekanego wymoczonego śledzia, również z koperkiem, a potem
> śmietaną.
To jest spora ciekawostka. Właśnie zrobiłem przegląd naszej książki
kucharskiej i znalazłem 8 przepisów na placki ziemniaczane, przy czym
ani jednego klasycznego. Same wynalazki. Jak nie z serem to z gotowanych
ziemniaków, albo z jakimś farszem. Przepis na placki ziemniaczane był
tak oczywisty, że się nie załapał. Czas zrobić przegląd i dołożyć trochę
"klasyki kuchennej".
Mider
BTW. Tak mi się przypomniało przy okazji Mickiewicza. Wiecie, że
kartofel kiedyś był rodzaju żeńskiego stąd kartofla w tytule :)
|