Data: 2001-08-01 13:06:12
Temat: Re: Placki kukurydziane
Od: "AgataW" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k8trg$e0n$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "MauaM" <m...@d...pl> napisał w wiadomości
> news:9k8tnl$f35$1@h1.uw.edu.pl...
> >
> > Może chodzi o langosze?
>
> a był juz ten przepis na grupie?
>
Był ( 10.07)
"Poniżej zamieszczam przepis, który w styczniu podawał na grupie Włądysłąw
Los.
Wypróbowałam, langosze wychodzą pyszne, zwłaszcza posypane drobno utartym
żółtym serkiem.
Pycha!
MałaM
40 dkg bialej maki pszennej
2 ugotowane i utluczone ziemniaki
3 dkg drozdzy
1 szklanka letniego mleka
cukier
sol
olej
Drozdze rozrobic z 1/ szklanki mleka i odrobina cukru
Make przesiac, wsypac do miski, posrodku zrobic dolek, do ktorego wlac
rozczyn drozdzy, dodda mase z ziemniakow i lyzke oleju, dodac reszte
mleka, sol do smaku i wyrobic ciasto o konsystencji nieco twardszej, niz
na kluski kladzione. Posypac maka i zostawic pod przykryciem, w cieplym
miejscu na godzine. Formowac cienkie placki wielkosci dloni i smazyc na
wrzacym oleju -- poczatkowa pod przykryciem, a po przewroceniu na druga
strone juz bez przykrycia."
|