Data: 2007-07-04 16:38:21
Temat: Re: Placki ziemniaczane - czym trzeć
Od: z...@o...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam!
> Czym przecieracie ziemniaki na placki ziemniaczane. Widziałam w sklepach AGD
> przystawki do przecierania - szatkowania warzyw współpracujące z
> elektrycznymi maszynkami do mielenia miesa, ale nie jestem pewna, czy nadają
> się do robienia ciasta na placki. Inna sprawa, że dla tej jednej czynności
> trzeba kupić całą przystawkę z kompletem jakichś tarcz. A może jest jakiś
> lepszy sposób niż ręczna tarka?
Po kilkuletnich próbach (nieudanych) uzyskania dobrych placków ziemniaczanych z
różnych robotów (sokowirówka-za bardzo ciapowate, tarcze do tarcia robotów-za
grubo, te przy maszynkach do mięsa-porazka, miksowanie w malakserze-porazka) w
końcu trafiłem
kuupiłem robot boscha (MUM) i tam jest tarcza do tarcia np parmezanu. Wygląda
podobnie jak tarcza w sokowirówce-takie małe zadziorki ale ma małe dziurki.
Ziemniaki utarte bajkowo, tak jak na ręcznej tarce.
co ciekawe ten robot ma tez w ofercie tarczę do tarcia ziemniaków, wygląda jak
we wszystkich innych robotach-takie duże zadziorki, ale nie jest dobra na
placki, chyba tylko na pyzy.
proponuję szukać takiego robota, któty ma tarczę do tarcia ale zazwyczaj jest
ona okreslana jako do tarcia twardego serca, orzechów itp.
Jest kilka takich robotów na rynku
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|