Data: 2007-07-04 17:14:02
Temat: Re: Placki ziemniaczane - czym trzeć
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
z...@o...pl napisał(a):
>> Witam!
>> Czym przecieracie ziemniaki na placki ziemniaczane. Widziałam w sklepach AGD
>> przystawki do przecierania - szatkowania warzyw współpracujące z
>> elektrycznymi maszynkami do mielenia miesa, ale nie jestem pewna, czy nadają
>> się do robienia ciasta na placki. Inna sprawa, że dla tej jednej czynności
>> trzeba kupić całą przystawkę z kompletem jakichś tarcz. A może jest jakiś
>> lepszy sposób niż ręczna tarka?
> Po kilkuletnich próbach (nieudanych) uzyskania dobrych placków ziemniaczanych z
> różnych robotów (sokowirówka-za bardzo ciapowate, tarcze do tarcia robotów-za
> grubo, te przy maszynkach do mięsa-porazka, miksowanie w malakserze-porazka) w
> końcu trafiłem
> kuupiłem robot boscha (MUM) i tam jest tarcza do tarcia np parmezanu. Wygląda
> podobnie jak tarcza w sokowirówce-takie małe zadziorki ale ma małe dziurki.
> Ziemniaki utarte bajkowo, tak jak na ręcznej tarce.
> co ciekawe ten robot ma tez w ofercie tarczę do tarcia ziemniaków, wygląda jak
> we wszystkich innych robotach-takie duże zadziorki, ale nie jest dobra na
> placki, chyba tylko na pyzy.
> proponuję szukać takiego robota, któty ma tarczę do tarcia ale zazwyczaj jest
> ona okreslana jako do tarcia twardego serca, orzechów itp.
> Jest kilka takich robotów na rynku
Nie, naprawdę nie, prawda, że nie? bo niby po co, niby dlaczego? nic a
nic, za nic to nie jest szeptany marketing.
pozdr. Jerzy
|