Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Jerz" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płoć wędzona
Date: Fri, 9 Dec 2005 11:01:15 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 43
Message-ID: <dnbh4u$tek$1@news.onet.pl>
References: <dna28r$h09$1@atlantis.news.tpi.pl> <dna4u6$rdv$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dna931$9b2$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.198.237.146
X-Trace: news.onet.pl 1134118878 30164 217.198.237.146 (9 Dec 2005 09:01:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Dec 2005 09:01:18 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: Uai89ooQGgvUsOGwwEvBhg9suMDNOpuV
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255135
Ukryj nagłówki
Użytkownik "egomaniac" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dna931$9b2$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:dna4u6$rdv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> egomaniac napisał(a):
>> > Witam,
>> >
>> > Czy posiada ktoś jakiś przepis na Płoć Wędzoną?
>>
>> Zdobyć płoć i uwedzić w zimnym dymie.
>> pozdr. Jerzy
>
> 1. Czy tak samo mógłbym mu dać zapalić cygaro?
> 2. Czy potrzebuje zbudować ołtarz?
> 4. A gdzie punkt 3?
>
> Więcej szczegółów poproszę! :-)
To moze ja...
Tak samo jak kazda inna rybe ;) - czyli:
surowa (swierza!) ploc:
- patroszymy
- na ogniu ustawiamy narzedzie do wedzenia, ja mam ladne metalowe pudelko z
rusztem, do ktorego wkladam (pod ruszt) jałowiec, troche drewienek olchy i
kostke cukru
- kladziemy ploc na ruszcie, zemykamy w pudelku i w zaleznosci od masy ryby
wedzimy 15-25 min
- po wyjeciu z wedzarki ploc trzeba natrzec sola, poczekac pol godziny,
osuszyc i ploc jest gotowa do spozycia :)
Jesli kupiles ploc wedzona, to nie polecam, nie dosc ze oscista, to nie jest
to najlepsza ryba ;) Jesli juz ja jesc, to tylko swierzo uwedzona, najlepiej
nad samym jeziorem, patrzac na zachodzace slonce i odganiajac komary (jednym
slowem - potrawa nie na zime ;)
Pozdrawiam,
Jerz
|