Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Marchewka" <M...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 6 Aug 2006 20:54:30 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 38
Message-ID: <eb5dm0$jlu$1@news.onet.pl>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl> <eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl>
<4...@u...de> <eb4lhh$kng$1@news.onet.pl>
<4...@u...de> <eb4tqc$7u5$1@news.onet.pl>
<4...@u...de>
Reply-To: "Marchewka" <M...@b...pl>
NNTP-Posting-Host: dqk22.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1154890240 20158 83.24.170.22 (6 Aug 2006 18:50:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Aug 2006 18:50:40 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Sender: Ap0UKVNQ5JZ7oN48n4a9pSS2LLQ+KQCN
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274925
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar" <w...@i...de> napisał w wiadomości
news:4jmgc3F8lvp3U1@uni-berlin.de...
> to nie mój ogon, a pliszką też nie jestem. A moc jest taka, jaka jest
> napisana na tabliczce znamionowej. No i jak kuchenka jest podłączona do
> sieci 230V/16A to większej mocy niż 3.7kW z kuchenki nie wyciągniesz.
Warunkiem podanym tutaj przez Ciebie jest podłączenie kuchenki do 230V. Tu
się zgodzę.. Dlatego lepiej jest podłączyć p.indukc. pod siłę, czyli moc
400-415V. By uzyskać to, co można z p.indukc. wyciągnąć. Czyli w przypadku
mojej płyty jest to 5,9kW. Inaczej raczej nie ma sensu kupować p.indukc., bo
nie wykorzysta się jej zalet/możliwości, a i kabelki można puścić z dymem.
Tak na mój kobiecy rozum. :-)
>> Przy okazji życzę dobrej zabawy przy myciu kuchenki gazowej po wykipieniu
>> czegokolwiek. ;-) Też zajmuje czas. Jak dla mnie całkiem sporo czasu...
>> P. idukc. nie ma tych wad (m.in. kłopotliwe czyszczenie), co inne płyty i
>> kuchenki gazowe. O tym też było w linku, który podałam.
>
> ale płyta się może porysować, też coś może wykipieć i się przypalić.
No, właśnie na p. indukc. się nic nie przypala, bo to _nie płyta_ się
nagrzewa. Technicznie jest to po prostu niemożliwe. Jeśli nawet się płyta
nagrzeje (przy dużej temp. i dłuższym grzaniu), to i tak nie jest to taka
temp., żeby się coś przypaliło. Mnie się jeszcze nie udało nic przypalić,
choć kilkakrotnie mi coś wykipiało. Porysować się może - zgoda. Jak każda
płyta, także kuchenka gazowa.
> Wszystko ma swoje wady i zalety.
>
> A apropos pliszki i ogona, to ty jesteś na 100% za kuchenką indukcyjną, ja
> tylko wyliczałem wady i zalety poszczególnych kuchni elektrycznych.
Nie, Waldku, Ty zacząłeś pisać coś o jakichś 'specjalnych, drogich garnkach'
z jakąś specjalną 'wkładką indukcyjną' (o ile w ogóle coś takiego istnieje),
co jest nieprawdą. Nie trzeba kupować drogich garnków. W końcu jak się ktoś
wykosztuje na indukcję, to na gary już nie starcza. ;-))
Iwona
|