Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.germany.com!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 06 Aug 2006 22:07:14 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 23
Message-ID: <4...@u...de>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl> <eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl>
<4...@u...de> <eb4lhh$kng$1@news.onet.pl>
<1xa1m7jcr9cf0.u9nljlvfxr51$.dlg@40tude.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
iEH9xno/NaLP0TdV4T0d+g7fis3QD/7vP1y2+kLh46Eere/0vOgkHlvNI/
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <1xa1m7jcr9cf0.u9nljlvfxr51$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274948
Ukryj nagłówki
Tomasz Sójka schrieb:
> Dnia Sun, 6 Aug 2006 14:02:32 +0200, Marchewka napisał(a):
>
>>> Garnki żeliwne i z lanego aluminium niekoniecznie dobrze przewodzą prąd.
>> Nie przewodzą wcale. Sprawdzone. :-)
>>
> Ja w kwestii formalnej - aluminium i żeliwo prąd przewodzą.
> Aluminium nawet b. dobrze.
w kwestii formalnej: przewodzą, ale nie tak dobrze. Żeliwne i garnki
zrobione ze zgrzewanego aluminium (prasowany granulat) są dość słabym
przewodnikiem. Chodzi o to, że prądy wirowe, które powodują ogrzewanie
się naczynia, nie są indukowane równomiernie i powodują nierównomierne
ogrzewanie się naczynia. Oprócz tego moc kuchenki zależy też od rodzaju
naczynia. Po prostu kuchenka indukcyjna jest, elektrycznie rzecz biorąc,
transformatorem powietrznym ze zwartym uzwojeniem wtórnym, w przypadku
naczyń nieferromagnetycznych. W przypadku ferromagnetyków dochodzi
jeszcze stratny (w tym przypadku tak właśnie ma być) rdzeń.
Garnki "do płyt indukcyjnych" mają właśnie wkładki polepszające
równomierność grzania. (do marchewki: co nie znaczy, że inne gary są
gorsze ;-))
Waldek
|