Data: 2014-05-05 22:57:31
Temat: Re: Pokrzywy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 05 May 2014 18:16:28 +0200, pwz napisał(a):
>> Dzięki za przypomnienie, bo co roku zbieram się do spróbowania i jakoś
>> zapominam.
>> Najzdrowsze są surowe, jeszcze młodziutkie, to bomba witaminowa. Podobno po
>> sparzeniu wrzątkiem stają się łagodne jak baranki :-)
>
> Owszem, dobrze smakują w zupie
Nie miałam na myśli zupy, lecz krótkie potraktowanie wrzątkiem, nie
odbierające pokrzywom witamin, lecz likwidujące ich parzące własności oraz,
co tu mówić, asekuracyjnie działające (bakterie ew. bąblowiec itp - vide
zbiór na otwartym, dostępnym dla lisów terenie) przed użyciem rośliny NA
SUROWO.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|