Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: Meg <m...@S...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Polecicie dobry przepis na nalewkę z żurawin?
Date: Tue, 23 Oct 2007 18:03:45 +0200
Organization: lubman
Lines: 30
Message-ID: <ffl5vn$64j$1@news.lublin.pl>
References: <ffki8s$1c2$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: indigo.vlan328.dengo.lubman.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1193155383 6291 212.182.91.173 (23 Oct 2007 16:03:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Oct 2007 16:03:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <ffki8s$1c2$1@mx1.internetia.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 000783-1, 2007-10-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304386
Ukryj nagłówki
michalek pisze:
> Ja wim że w "guglu" znajdę ich trochę ale moje pytanie
> jest raczej do tych co zrobili, spróbowali i ocenili że warto było.
>
To przepis z książki mojej znajomej. Sprawdziłem osobiście nalewka
wychodzi znakomita
składniki:
8 szklanek żurawiny
1 litr wódki
0,5 litra spirytusu2,5 szklanki cukru
3 torebki cukru waniliowego
Owoce po umyciu i osuszeniu rozgnieść drewnianym tłuczkiem w donicy
zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Następnie dokładnie wycisnąć przez
podwójną gazę i wlać do garnka celem zagotowania. Dodać cukier i cukier
waniliowy. Całość zagotować. Zgasić ogień i natychmiast wlewać spirytus
jednocześnie intensywnie mieszając. Pozostawić do wystygnięcia pod
przykryciem. Nie wlewać spirytusu przy włączonym palniku bo może się
zapalić. Nie wolno też mieszać spirytusu z zimnym sokiem bo wytrąci się
galaretka. Przelać do butelki i poczekać aż opadnie osad. Zlać czysty
płyn znad osadu a osad przefiltrować. Zlać do butelek i odstawić w
chłodne ciemna miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
Ze swojej strony dodam że można wlać trochę więcej spirytusu bo moim
zdaniem wyszła troszkę za lekka. Właśnie się racze zeszłoroczną i jest
znakomita.
pozdr Meg
|