« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2016-04-01 14:34:21
Temat: Re: Pomysł na dorsza...W dniu 2016-03-31 o 16:10, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 31 Mar 2016 11:14:47 +0200, Trybun napisał(a):
>
>> W dniu 2016-03-18 o 01:19, Pszemol pisze:
>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>> patelnia dla ryby.
> A zwłaszcza dla dorsza :-)
> Można panierować jaju i w samej mące - i wtedy do słoja w zalewę octową z
> cebulą. Małmazja.
Tak - zwłaszcza. Z ryby dawniej pospolitej ranga jego wzrosła do
szczytów wykwintności. Takiego świeżego, bałtyckiego nawet nie widziałem
już od ładnych paru lat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2016-04-01 14:35:05
Temat: Re: Pomysł na dorsza...W dniu 2016-03-31 o 17:03, Stokrotka pisze:
>
>
>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>> patelnia dla ryby.
>
> Zdecydowanie się nie zgadzam. Jest ciężka.
> Pieczona jest ok, albo zapiekana jak po gracku, tylko pracowita jest -
> to wada.
>
Może i za ciężka, ale gdy weźmiemy pod uwagę same walory smakowe to
chyba smażony (przyrumieniony) w panierce z mąki jest najbardziej
wskazany. Do tego odpowiednie wino i ... niech się chowają te wszystkie
szampany razem z kawiorem wzięte.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2016-04-01 15:37:03
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Trybun <C...@j...ru> wrote:
> W dniu 2016-03-31 o 13:38, Pszemol pisze:
>> "Trybun" <C...@j...ru> wrote in message
>> news:56fcea82$0$656$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2016-03-18 o 01:19, Pszemol pisze:
>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>>>
>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>> patelnia dla ryby.
>>
>> Zgadzam się.
>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie ;)
>
> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest to
> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
Psucie ryby... :-)
No dobra, to się zrobi jakąś cienką, delikatną panierkę i do piekarnika
wrzuci :-)
> Post to chyba już był..
Podobno w każdy piątek go mają...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2016-04-01 15:37:04
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Trybun <C...@j...ru> wrote:
> W dniu 2016-03-31 o 16:10, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 31 Mar 2016 11:14:47 +0200, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-03-18 o 01:19, Pszemol pisze:
>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>> patelnia dla ryby.
>> A zwłaszcza dla dorsza :-)
>> Można panierować jaju i w samej mące - i wtedy do słoja w zalewę octową z
>> cebulą. Małmazja.
>
> Tak - zwłaszcza. Z ryby dawniej pospolitej ranga jego wzrosła do
> szczytów wykwintności. Takiego świeżego, bałtyckiego nawet nie widziałem
> już od ładnych paru lat.
>
U nas w USA i Kanadzie dalej ryba bardzo pospolita. Nic nadzwyczajnego ale
smaczna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2016-04-01 15:37:05
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Trybun <C...@j...ru> wrote:
> W dniu 2016-03-31 o 17:03, Stokrotka pisze:
>>
>>
>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>> patelnia dla ryby.
>>
>> Zdecydowanie się nie zgadzam. Jest ciężka.
>> Pieczona jest ok, albo zapiekana jak po gracku, tylko pracowita jest -
>> to wada.
>>
>
> Może i za ciężka, ale gdy weźmiemy pod uwagę same walory smakowe to
> chyba smażony (przyrumieniony) w panierce z mąki jest najbardziej
> wskazany. Do tego odpowiednie wino i ... niech się chowają te wszystkie
> szampany razem z kawiorem wzięte.
>
Obtaczasz fileta tylko mąką czy czymś więcej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2016-04-01 16:03:22
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Pan Pszemol napisał:
>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>> patelnia dla ryby.
>>> Zgadzam się.
>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie ;)
>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest to
>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>
> Psucie ryby... :-)
Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
Jarek
--
W końcu sekret kucharski: ryba nie krojona,
U głowy przysmażona, we środku pieczona,
A mająca potrawkę z sosem u ogona.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2016-04-01 17:32:33
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Pszemol napisał:
>
>>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>> patelnia dla ryby.
>>>> Zgadzam się.
>>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie ;)
>>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest to
>>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>>
>> Psucie ryby... :-)
>
> Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
> Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
Ale ja mam już tylko filety z tego dorsza!
Jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2016-04-01 17:40:34
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia 2016-04-01 17:32, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
> Jarosław Sokołowski<j...@l...waw.pl> wrote:
>> Pan Pszemol napisał:
>>
>>>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>>> patelnia dla ryby.
>>>>> Zgadzam się.
>>>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie ;)
>>>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest to
>>>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>>>
>>> Psucie ryby... :-)
>>
>> Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
>> Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
>
> Ale ja mam już tylko filety z tego dorsza!
Gdzieś się zwęża chyba.
> Jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :-)
Mirabelki i szczaw.
Ale tylko polski, tylko prawdziwy.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2016-04-01 17:43:04
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia 2016-04-01 15:37, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
> Trybun<C...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2016-03-31 o 17:03, Stokrotka pisze:
>>>
>>>
>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>> patelnia dla ryby.
>>>
>>> Zdecydowanie się nie zgadzam. Jest ciężka.
>>> Pieczona jest ok, albo zapiekana jak po gracku, tylko pracowita jest -
>>> to wada.
>>>
>>
>> Może i za ciężka, ale gdy weźmiemy pod uwagę same walory smakowe to
>> chyba smażony (przyrumieniony) w panierce z mąki jest najbardziej
>> wskazany. Do tego odpowiednie wino i ... niech się chowają te wszystkie
>> szampany razem z kawiorem wzięte.
>>
>
> Obtaczasz fileta tylko mąką czy czymś więcej?
Ja (też?) tylko mąką.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2016-04-01 17:47:04
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Qrczak <q...@q...pl> wrote:
> Dnia 2016-04-01 15:37, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>> Trybun<C...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2016-03-31 o 17:03, Stokrotka pisze:
>>>>
>>>>
>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>> patelnia dla ryby.
>>>>
>>>> Zdecydowanie się nie zgadzam. Jest ciężka.
>>>> Pieczona jest ok, albo zapiekana jak po gracku, tylko pracowita jest -
>>>> to wada.
>>>>
>>>
>>> Może i za ciężka, ale gdy weźmiemy pod uwagę same walory smakowe to
>>> chyba smażony (przyrumieniony) w panierce z mąki jest najbardziej
>>> wskazany. Do tego odpowiednie wino i ... niech się chowają te wszystkie
>>> szampany razem z kawiorem wzięte.
>>>
>>
>> Obtaczasz fileta tylko mąką czy czymś więcej?
>
> Ja (też?) tylko mąką.
Dzięki dobry człowieku :-)
Bo my to takie niekumate w kuchni ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |