« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2016-04-01 17:56:51
Temat: Re: Pomysł na dorsza...W dniu .04.2016 o 17:40 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
> Dnia 2016-04-01 17:32, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>> Jarosław Sokołowski<j...@l...waw.pl> wrote:
>>> Pan Pszemol napisał:
>>>
>>>>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na
>>>>>>>> patelnię...
>>>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>>>> patelnia dla ryby.
>>>>>> Zgadzam się.
>>>>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>>>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie ;)
>>>>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest to
>>>>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>>>>
>>>> Psucie ryby... :-)
>>>
>>> Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
>>> Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
>>
>> Ale ja mam już tylko filety z tego dorsza!
>
> Gdzieś się zwęża chyba.
Oj, czepiasz się...
"u nas w USA i w Kanadzie", jak pisał nam "Polacks"...
On już jest tam, gdzie _bez_ głowy.
>
>> Jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :-)
>
> Mirabelki i szczaw.
> Ale tylko polski, tylko prawdziwy.
To już dla Pszemola wspomnienia. Może zapas jajek na twardo, że życzliwie
podpowiem?
Też tanio...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2016-04-01 18:33:42
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .04.2016 o 17:40 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>
>> Dnia 2016-04-01 17:32, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>> Jarosław Sokołowski<j...@l...waw.pl> wrote:
>>>> Pan Pszemol napisał:
>>>>
>>>>>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na
>>>>>>>>> patelnię...
>>>>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>>>>> patelnia dla ryby.
>>>>>>> Zgadzam się.
>>>>>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>>>>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie ;)
>>>>>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest to
>>>>>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>>>>>
>>>>> Psucie ryby... :-)
>>>>
>>>> Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
>>>> Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
>>>
>>> Ale ja mam już tylko filety z tego dorsza!
>>
>> Gdzieś się zwęża chyba.
>
> Oj, czepiasz się...
> "u nas w USA i w Kanadzie", jak pisał nam "Polacks"...
> On już jest tam, gdzie _bez_ głowy.
>
>>
>>> Jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :-)
>>
>> Mirabelki i szczaw.
>> Ale tylko polski, tylko prawdziwy.
>
> To już dla Pszemola wspomnienia. Może zapas jajek na twardo, że życzliwie
> podpowiem?
> Też tanio...
>
I znowu puściłeś śmierdzącego bąka w towarzystwie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2016-04-01 18:36:36
Temat: Re: Pomysł na dorsza...W dniu .04.2016 o 18:33 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .04.2016 o 17:40 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>
>>> Dnia 2016-04-01 17:32, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>>> Jarosław Sokołowski<j...@l...waw.pl> wrote:
>>>>> Pan Pszemol napisał:
>>>>>
>>>>>>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>>>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>>>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na
>>>>>>>>>> patelnię...
>>>>>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>>>>>> patelnia dla ryby.
>>>>>>>> Zgadzam się.
>>>>>>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>>>>>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie
>>>>>>>> ;)
>>>>>>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest
>>>>>>> to
>>>>>>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>>>>>>
>>>>>> Psucie ryby... :-)
>>>>>
>>>>> Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
>>>>> Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
>>>>
>>>> Ale ja mam już tylko filety z tego dorsza!
>>>
>>> Gdzieś się zwęża chyba.
>>
>> Oj, czepiasz się...
>> "u nas w USA i w Kanadzie", jak pisał nam "Polacks"...
>> On już jest tam, gdzie _bez_ głowy.
>>
>>>
>>>> Jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :-)
>>>
>>> Mirabelki i szczaw.
>>> Ale tylko polski, tylko prawdziwy.
>>
>> To już dla Pszemola wspomnienia. Może zapas jajek na twardo, że
>> życzliwie
>> podpowiem?
>> Też tanio...
>>
>
> I znowu puściłeś śmierdzącego bąka w towarzystwie...
My, "polacks", tak mamy...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2016-04-01 18:36:36
Temat: Re: Pomysł na dorsza...W dniu .04.2016 o 18:33 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .04.2016 o 17:40 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>
>>> Dnia 2016-04-01 17:32, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>>> Jarosław Sokołowski<j...@l...waw.pl> wrote:
>>>>> Pan Pszemol napisał:
>>>>>
>>>>>>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>>>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>>>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na
>>>>>>>>>> patelnię...
>>>>>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>>>>>> patelnia dla ryby.
>>>>>>>> Zgadzam się.
>>>>>>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>>>>>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie
>>>>>>>> ;)
>>>>>>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest
>>>>>>> to
>>>>>>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>>>>>>
>>>>>> Psucie ryby... :-)
>>>>>
>>>>> Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
>>>>> Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
>>>>
>>>> Ale ja mam już tylko filety z tego dorsza!
>>>
>>> Gdzieś się zwęża chyba.
>>
>> Oj, czepiasz się...
>> "u nas w USA i w Kanadzie", jak pisał nam "Polacks"...
>> On już jest tam, gdzie _bez_ głowy.
>>
>>>
>>>> Jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :-)
>>>
>>> Mirabelki i szczaw.
>>> Ale tylko polski, tylko prawdziwy.
>>
>> To już dla Pszemola wspomnienia. Może zapas jajek na twardo, że
>> życzliwie
>> podpowiem?
>> Też tanio...
>>
>
> I znowu puściłeś śmierdzącego bąka w towarzystwie...
My, "polacks", tak mamy...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2016-04-01 18:36:36
Temat: Re: Pomysł na dorsza...W dniu .04.2016 o 18:33 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .04.2016 o 17:40 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>
>>> Dnia 2016-04-01 17:32, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>>> Jarosław Sokołowski<j...@l...waw.pl> wrote:
>>>>> Pan Pszemol napisał:
>>>>>
>>>>>>>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>>>>>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>>>>>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na
>>>>>>>>>> patelnię...
>>>>>>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>>>>>>> patelnia dla ryby.
>>>>>>>> Zgadzam się.
>>>>>>>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>>>>>>>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie
>>>>>>>> ;)
>>>>>>> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest
>>>>>>> to
>>>>>>> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>>>>>>
>>>>>> Psucie ryby... :-)
>>>>>
>>>>> Panowie, jeśli zabieracie się za psucie ryby, to najlepiej od głowy.
>>>>> Tradycje i zwyczaje trzeba szanować.
>>>>
>>>> Ale ja mam już tylko filety z tego dorsza!
>>>
>>> Gdzieś się zwęża chyba.
>>
>> Oj, czepiasz się...
>> "u nas w USA i w Kanadzie", jak pisał nam "Polacks"...
>> On już jest tam, gdzie _bez_ głowy.
>>
>>>
>>>> Jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :-)
>>>
>>> Mirabelki i szczaw.
>>> Ale tylko polski, tylko prawdziwy.
>>
>> To już dla Pszemola wspomnienia. Może zapas jajek na twardo, że
>> życzliwie
>> podpowiem?
>> Też tanio...
>>
>
> I znowu puściłeś śmierdzącego bąka w towarzystwie...
My, "polacks", tak mamy...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2016-04-01 19:05:35
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Fri, 1 Apr 2016 14:33:44 +0200, Trybun napisał(a):
> W dniu 2016-03-31 o 13:38, Pszemol pisze:
>> "Trybun" <C...@j...ru> wrote in message
>> news:56fcea82$0$656$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2016-03-18 o 01:19, Pszemol pisze:
>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>>>
>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>> patelnia dla ryby.
>>
>> Zgadzam się.
>> Choć ten pomysł z kapustą czerwoną najbardziej do mnie przemówił.
>> Może jutro zrobię, bo przecież post bezmięsny - w sam raz będzie ;)
>
> Jakby na to nie patrzeć, brzmi apetycznie, ale mimo wszystko jest to
> moim zdaniem trochę psucie ryby.. Kapusta tak, ale jako dodatek.
>
Tak właśnie myślę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2016-04-01 19:09:09
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Fri, 1 Apr 2016 14:34:21 +0200, Trybun napisał(a):
> W dniu 2016-03-31 o 16:10, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 31 Mar 2016 11:14:47 +0200, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-03-18 o 01:19, Pszemol pisze:
>>>> Witam - czy ktoś może zasugerować jakiś fajny pomysł na dorsza?
>>>> Mam w zamrażalniku surowe filety z tej ryby ale nie wiem jak
>>>> zrobić z nich coś fajniejszego niż typowa panierka i na patelnię...
>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>> patelnia dla ryby.
>> A zwłaszcza dla dorsza :-)
>> Można panierować jaju i w samej mące - i wtedy do słoja w zalewę octową z
>> cebulą. Małmazja.
>
> Tak - zwłaszcza. Z ryby dawniej pospolitej ranga jego wzrosła do
> szczytów wykwintności.
W odróżnieniu od czasów socjalizmu teraz dorsz jest łowiony we właściwej
porze, a nie tuż po tarle, kiedy to jest właściwie samą skórą i żółtymi,
twardymi włóknami mięśniowymi. Łowiony we właściwej porze ma białoróżowe,
tłuste, delikatne mięsko. Cena zależy od jakości - a ryba nby ta sama :-)
> Takiego świeżego, bałtyckiego nawet nie widziałem
> już od ładnych paru lat.
Mąż mi przywozi co roku świeżą porcję - mrożę i mam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2016-04-01 19:10:45
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Fri, 1 Apr 2016 14:35:05 +0200, Trybun napisał(a):
> W dniu 2016-03-31 o 17:03, Stokrotka pisze:
>>
>>
>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>> patelnia dla ryby.
>>
>> Zdecydowanie się nie zgadzam. Jest ciężka.
>> Pieczona jest ok, albo zapiekana jak po gracku, tylko pracowita jest -
>> to wada.
>>
>
> Może i za ciężka, ale gdy weźmiemy pod uwagę same walory smakowe to
> chyba smażony (przyrumieniony) w panierce z mąki jest najbardziej
> wskazany.
Tak robię - i to nawet bez jajka. To samo z karpiem. Młody, kilogramowy
karp, w dzwonkach, panierowany w mace krupczatce i smażony na klarowanym
masełku - to jest to!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2016-04-01 19:11:17
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Fri, 1 Apr 2016 08:37:03 -0500, Pszemol napisał(a):
> No dobra, to się zrobi jakąś cienką, delikatną panierkę i do piekarnika
> wrzuci :-)
Piwną np - piwo plus mąka, bez jaja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2016-04-01 19:12:32
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Fri, 1 Apr 2016 08:37:05 -0500, Pszemol napisał(a):
> Trybun <C...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2016-03-31 o 17:03, Stokrotka pisze:
>>>
>>>
>>>> Chyba jednak nikt nie wymyślił "nic fajniejszego" niż panierka i
>>>> patelnia dla ryby.
>>>
>>> Zdecydowanie się nie zgadzam. Jest ciężka.
>>> Pieczona jest ok, albo zapiekana jak po gracku, tylko pracowita jest -
>>> to wada.
>>>
>>
>> Może i za ciężka, ale gdy weźmiemy pod uwagę same walory smakowe to
>> chyba smażony (przyrumieniony) w panierce z mąki jest najbardziej
>> wskazany. Do tego odpowiednie wino i ... niech się chowają te wszystkie
>> szampany razem z kawiorem wzięte.
>>
>
> Obtaczasz fileta tylko mąką czy czymś więcej?
Filet [nieżyw.]. Z dorsza. Można i całego dorsza [żyw.], a nie tylko filet
3-]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |