Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Pomysł na dorsza...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pomysł na dorsza...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 182


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2016-04-02 16:21:11

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Trybun" <C...@j...ru> wrote in message
news:56ff6deb$0$682$65785112@news.neostrada.pl...
>> No dobra, to się zrobi jakąś cienką, delikatną panierkę i do piekarnika
>> wrzuci :-)
>
> Myślę że na eksperymenty z dorszem pozwolić sobie można gdy się ma
> do dyspozycji większa ilość ryb. W innym wypadku najlepiej - panierka
> i patelnia.

Obsypałem filety mąką semoliną i solą i wrzuciłem do piekarnika
na 10 minut. Potem odwróciłem filety na drugą stronę i drugie
10 minut.
Wyszły bardzo dobre, ale jednocześnie bardzo "minimalistyczne"
w smaku... Jeśli wiesz co mam na myśli :-)

>>> Post to chyba już był..
>> Podobno w każdy piątek go mają...
>
> No tak, jednak nie jest to chyba post zalecany przez Kościół?

Nie? A przez kogo?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2016-04-02 16:23:28

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Trybun" <C...@j...ru> wrote in message
news:56ff6e0c$0$22836$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2016-04-01 o 15:37, Pszemol pisze:
>>
>>> Tak - zwłaszcza. Z ryby dawniej pospolitej ranga jego wzrosła do
>>> szczytów wykwintności. Takiego świeżego, bałtyckiego nawet nie widziałem
>>> już od ładnych paru lat.
>>>
>> U nas w USA i Kanadzie dalej ryba bardzo pospolita.
>> Nic nadzwyczajnego ale smaczna.
>>
>
> Szczęściarz! Już dla samego tego warto wyemigrować do Ameryki. Aczkolwiek
> dorsz atlantycki to nie do końca to samo co nasz bałtycki...

Na delegacji w Nowej Funlandii (Kanadzie) nawet widziałem
jak mrożonego całego dorsza całują rytualnie w pysk :-)

> Nasz wydaje się być bardziej delikatny, bardziej soczysty. No i ma taki
> charakterystyczny posmak którego nie idzie pomylić z inną rybą.

Chodzi Ci o posmak Wisły?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2016-04-02 16:25:52

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:56ff8fa7$0$22844$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 01.04.2016 o 19:59, Ikselka pisze:
>> A stało się już tak powszechnym używanie przez lud(zi) np. złych form
>> przypadków, że powoli ręce opadają, bardzo trudno już walczyć z
>> powszechnym
>> "biorę ogórka", "zjadłem batona" it, a przecież wciąż jeszcze mówimy (dla
>> nieżywotnych) "zatrzymałem pociąg", "wziąłem kredyt", "pomyliłem
>> kierunek"... oraz (dla żywotnych) "mam psa", "głaszczę kota", "smażę
>> karpia", "spotkałem profesora".
>
> I dlatego mężczyźni dzielą się na tych, którzy mają penis oraz tych,
> którzy mają penisa.

Ożywiony i nieożywiony penis męski :-) Temat istnie na pl.rec.kuchnia :-))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2016-04-02 16:28:26

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Trybun" <C...@j...ru> wrote in message
news:56ff6ed2$0$682$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2016-04-01 o 15:37, Pszemol pisze:
>>
>>> Może i za ciężka, ale gdy weźmiemy pod uwagę same walory smakowe to
>>> chyba smażony (przyrumieniony) w panierce z mąki jest najbardziej
>>> wskazany. Do tego odpowiednie wino i ... niech się chowają te wszystkie
>>> szampany razem z kawiorem wzięte.
>>>
>> Obtaczasz fileta tylko mąką czy czymś więcej?
>
> Tak, oczywiście jeszcze sól i biały pieprz. Można także dodać odrobinę
> bazylii, dosłownie odrobinę aby nie zdominować tm aromatem delikatnego
> smaku ryby.

Nie dałem pieprzu ani bazylii... wyszło dobrze ale pewnie mogłoby być
lepiej.

Swoją drogą chyba następnym razem powinienem rozmrozić te filety
przed panierowaniem i pieczeniem :-)) Bo ta cienka glazura lodu wokół
ryby za bardzo namoczyła panierkę w piekarniku... :-)))
Ech, człowiek się całe życie uczy ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2016-04-02 16:42:28

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 2 Apr 2016 09:28:26 -0500, Pszemol napisał(a):

> Swoją drogą chyba następnym razem powinienem rozmrozić te filety
> przed panierowaniem i pieczeniem :-)) Bo ta cienka glazura lodu wokół
> ryby za bardzo namoczyła panierkę w piekarniku... :-)))
> Ech, człowiek się całe życie uczy ;-)

Ile masz lat? - jeśli więcej niż 30, to cokolwiek późno ta nauka 3333-]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2016-04-02 17:13:40

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 02.04.2016 o 16:21, Pszemol pisze:
> "Trybun" <C...@j...ru> wrote in message
> news:56ff6deb$0$682$65785112@news.neostrada.pl...
>>> No dobra, to się zrobi jakąś cienką, delikatną panierkę i do piekarnika
>>> wrzuci :-)
>>
>> Myślę że na eksperymenty z dorszem pozwolić sobie można gdy się ma
>> do dyspozycji większa ilość ryb. W innym wypadku najlepiej - panierka
>> i patelnia.
>
> Obsypałem filety mąką semoliną i solą i wrzuciłem do piekarnika
> na 10 minut. Potem odwróciłem filety na drugą stronę i drugie
> 10 minut.
> Wyszły bardzo dobre, ale jednocześnie bardzo "minimalistyczne"
> w smaku... Jeśli wiesz co mam na myśli :-)

Hm, no ale dlaczego nie na patelni? Byłyby na pewno znacznie lepsze
usmażone na rozgrzanym tłuszczu.
W piekarniku robię ryby albo tłuste ze skórą (jak np. łosoś), albo w
całości takie, do których dokładam masło czosnkowe (np. pstrąg).

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2016-04-02 17:14:15

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 02.04.2016 o 16:23, Pszemol pisze:
> "Trybun" <C...@j...ru> wrote in message
> news:56ff6e0c$0$22836$65785112@news.neostrada.pl...
>
>
>> Nasz wydaje się być bardziej delikatny, bardziej soczysty. No i ma
>> taki charakterystyczny posmak którego nie idzie pomylić z inną rybą.
>
> Chodzi Ci o posmak Wisły?

Chodzi pewnie o wyższe stężenie metali ciężkich.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2016-04-02 17:15:22

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 02.04.2016 o 15:59, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 2 Apr 2016 11:23:52 +0200, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 01.04.2016 o 19:59, Ikselka pisze:
>>> A stało się już tak powszechnym używanie przez lud(zi) np. złych form
>>> przypadków, że powoli ręce opadają, bardzo trudno już walczyć z powszechnym
>>> "biorę ogórka", "zjadłem batona" it, a przecież wciąż jeszcze mówimy (dla
>>> nieżywotnych) "zatrzymałem pociąg", "wziąłem kredyt", "pomyliłem
>>> kierunek"... oraz (dla żywotnych) "mam psa", "głaszczę kota", "smażę
>>> karpia", "spotkałem profesora".
>> I dlatego mężczyźni dzielą się na tych, którzy mają penis oraz tych,
>> którzy
> NIE
>
>> mają penisa.
>>
> Ty należysz do tych drugich 3333-|

W kamuflażu.

PS: Coś tam Ci dzwoni, ale musisz jeszcze troszkę doczytać. Może w wiki?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2016-04-02 17:16:45

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 02.04.2016 o 16:25, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:56ff8fa7$0$22844$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 01.04.2016 o 19:59, Ikselka pisze:
>>> A stało się już tak powszechnym używanie przez lud(zi) np. złych form
>>> przypadków, że powoli ręce opadają, bardzo trudno już walczyć z
>>> powszechnym
>>> "biorę ogórka", "zjadłem batona" it, a przecież wciąż jeszcze mówimy
>>> (dla
>>> nieżywotnych) "zatrzymałem pociąg", "wziąłem kredyt", "pomyliłem
>>> kierunek"... oraz (dla żywotnych) "mam psa", "głaszczę kota", "smażę
>>> karpia", "spotkałem profesora".
>>
>> I dlatego mężczyźni dzielą się na tych, którzy mają penis oraz tych,
>> którzy mają penisa.
>
> Ożywiony i nieożywiony penis męski :-) Temat istnie na pl.rec.kuchnia
> :-))

Skoro o bobrach było można... ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2016-04-02 17:17:35

Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 02.04.2016 o 16:28, Pszemol pisze:
>
> Swoją drogą chyba następnym razem powinienem rozmrozić te filety
> przed panierowaniem i pieczeniem :-)) Bo ta cienka glazura lodu wokół
> ryby za bardzo namoczyła panierkę w piekarniku... :-)))

Lekko rozmrozić wystarczy, pod warunkiem że smaży się je na patelni.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 19


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

w...nie
Postnie!
Re: Pomysł na dorsza...
Re: Pomysł na dorsza...
Odchudzanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »