« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2016-04-03 21:43:52
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Sun, 3 Apr 2016 21:26:56 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 02.04.2016 o 23:56, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 2 Apr 2016 23:49:22 +0200, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 02.04.2016 o 20:23, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Sat, 2 Apr 2016 17:15:22 +0200, FEniks napisał(a):
>>>>
>>>>> PS: Coś tam Ci dzwoni, ale musisz jeszcze troszkę doczytać. Może w wiki?
>>>>>
>>>> Tobie nic nie dzwoni, a doczytać nie dasz rady. Jak bez penisa, to bez
>>>> penisa, cóż, dzwonka nietu.
>>> A mów jak tam sobie chcesz, skoro z czytaniem taki kłopot.
>>> Ja jednak wolę tańczyć walca, oberka, poloneza itd. (zamiast tańczyć
>>> walc, oberek, polonez itd.), grać w brydża, tenisa, pokera itp. (zamiast
>>> grać w brydż, tenis, poker itp.). Gdybym paliła, to pewnie papierosa,
>>> nie papieros. Itd.itp.
>> I jadła(byś) loda, wiem 3333-]
>
> Akurat łakoma jestem, więc jem lody. Ale na pocieszenie - zdarza mi się
> skusić na lizaka.
>
>> "W zwrotach typu tańczymy oberka nazwa tańca występuje w bierniku, nie w
>> dopełniaczu.
>
> No właśnie! Czyli jednak biernik bywa równy dopełniaczowi, nie tylko
> przy nazwach ludzi i zwierząt! Hip hip hurra! Cóż za niebywałe odkrycie,
> gratuluję! Rozwijasz nam się tu niesamowicie (BTW jeszcze parę lat temu
> o żywotnych i nieżywotnych pojęcia nie miałaś.)
Nawet nie masz pojęcia, że miałam - przynajmniej od czasu olimpiady
polonistycznej w podstawówce i językowych w LO.
> Czytaj zatem więcej. :)
Chyba nie zrozumiałas tekstu drukowanego. Cóż, typowe. Analiza tekstu
zupełnie u Ciebie leży.
>
>> W polszczyźnie biernik lp. równy dopełniaczowi jest właściwy w
>> zasadzie nazwom osób płci męskiej i nazwom zwierząt, ale istnieje kilkaset
>> rzeczowników o innym znaczeniu, które mają tę samą cechę. Wiele z nich
>> układa się w serie, a jedną z takichj serii są nazwy tańców. Jeśli
>> skorzysta Pani z poradnianej wyszukiwarki, aby znaleźć ciągi 'męskożywotn',
>> 'męskoosobow', 'męskozwierzęc', to pewnie znajdzie Pani więcej informacji
>> na omawiany tu temat.
>> Dziękujemy za list i za życzenia (pierwsze w tym roku!). Wszystkiego
>> dobrego!
>> Mirosław Bańko, PWN"
>> http://sjp.pwn.pl/poradnia/szukaj/ta%C5%84czy%C4%87-
walca.html
>
> A skoro już łaskawie uznałaś autorytet profesora Bańki, to zerknij
> jeszcze tutaj, proszę:
>
> http://sjp.pwn.pl/szukaj/banan.html
Idź już na tego loda, idź...
>
> I EOT, bo grupa nie ta.
> Pa Ci!
Ci pa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2016-04-03 21:46:18
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:39:04 -0500, Pszemol napisał(a):
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:57016e7f$0$691$65785112@news.neostrada.pl...
>> I EOT, bo grupa nie ta.
>
> I Ty naprawdę wierzysz że na tym się to skończy?? :-)))
I co TY wtedy zrobisz????
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2016-04-03 21:54:08
Temat: Re: Pomysł na dorsza..."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1kdz74buchxk1.13l8hbs1ic34k.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:39:04 -0500, Pszemol napisał(a):
>
>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:57016e7f$0$691$65785112@news.neostrada.pl...
>>> I EOT, bo grupa nie ta.
>>
>> I Ty naprawdę wierzysz że na tym się to skończy?? :-)))
>
> I co TY wtedy zrobisz????
Byłbym pełen podziwu, ale jak widzę - już nie muszę :-)
Bo się na tym oczywiście nie skończyło, bo nie mogło.
Ty musisz mieć zawsze ostatnie słowo :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2016-04-03 21:56:49
Temat: Re: Pomysł na dorsza..."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1o2bcgz3e46rd$.27r1e8xi86a5.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:15:52 -0500, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1rwx589ecmf6w.to8ze2kgnb53.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 3 Apr 2016 19:12:17 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>>
>>>>>>> Ach, pstrąg, posmarowany masełkiem wewnątrz i na zewnątrz,
>>>>>>> z pęczkiem natki pietruszki w brzuszku, zawinięty w alufolię
>>>>>>> i na pół godzinki do piekarnika. Poezja :-)
>>>>>>
>>>>>> To klasyczna wersja pstrąga, ale ja nie polecam.
>>>>>> Masełko pieczone , czyli pszetwożone w wysokiej
>>>>>> temperaturce jest szkodliwe na wątrobę.
>>>>>
>>>>> W jakiej znowu "wysokiej"? - pstrąg jest zapakowany szczelnie w folię
>>>>> alu,
>>>>> masło wewnątrz pstrąga i wewnątrz folii, woda z pstrąga paruje i
>>>>> wypełnia
>>>>> zawiniątko, więc nie ma szans, aby masło w otoczeniu pary wodnej
>>>>> osiągnęło wyższą temperaturę niż 100 stopni C, nie gadaj głupot.
>>>>
>>>> W aluminium? Dążysz do Alchajmera?
>>>> A 100 st C to co to za pieczenie?
>>>> Ryby się piecze w 200 , a czasem większej.
>>>
>>> Ryby w folii się praktycznie DUSI - a potem tylko rozchyla folię
>>> i ryba się przyrumienia.
>>
>> Nie gadaj... przecież ustawiła piekarnik na 200 to wie.
>
> Ty też uważasz, że jak piekarnik na 200, to w środku mięsa/ciasta tyż
> 200??? OMG, ludzka niewiedza sięga zenitu.
> 3-]]]
Czy na tej swojej olimpiadzie polonistycznej spotkałaś
się z pojęciami takimi jak sarkazm lub ironia?
>>> Co do Alz... - alu tylko w wysokich temp. szkodzi. I z kwasami.
>>
>> Znaczy się jak ktoś ma gorączkę 38C i nadkwasotę?
>
> Tak - ale musiałbyś najeść się alu :->
A nie wystarczą tlenki alu które się rozpuszczą w cytrynie
którą popryskasz tego pstrąga?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2016-04-03 21:59:29
Temat: Re: Pomysł na dorsza...W dniu 03.04.2016 o 21:39, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:57016e7f$0$691$65785112@news.neostrada.pl...
>> I EOT, bo grupa nie ta.
>
> I Ty naprawdę wierzysz że na tym się to skończy?? :-)))
Tak. Przynajmniej z mojej strony. A za drugą nie odpowiadam, bo w
przeciwieństwie do niejakiego pana na T. nie uważam, że mój EOT
obowiązuje przede wszystkim tę drugą stronę. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2016-04-03 22:06:22
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:54:08 -0500, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1kdz74buchxk1.13l8hbs1ic34k.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:39:04 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:57016e7f$0$691$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> I EOT, bo grupa nie ta.
>>>
>>> I Ty naprawdę wierzysz że na tym się to skończy?? :-)))
>>
>> I co TY wtedy zrobisz????
>
> Byłbym pełen podziwu, ale jak widzę - już nie muszę :-)
> Bo się na tym oczywiście nie skończyło, bo nie mogło.
> Ty musisz mieć zawsze ostatnie słowo :-)))
LOL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2016-04-03 22:12:44
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:56:49 -0500, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1o2bcgz3e46rd$.27r1e8xi86a5.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:15:52 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1rwx589ecmf6w.to8ze2kgnb53.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sun, 3 Apr 2016 19:12:17 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>>>
>>>>>>>> Ach, pstrąg, posmarowany masełkiem wewnątrz i na zewnątrz,
>>>>>>>> z pęczkiem natki pietruszki w brzuszku, zawinięty w alufolię
>>>>>>>> i na pół godzinki do piekarnika. Poezja :-)
>>>>>>>
>>>>>>> To klasyczna wersja pstrąga, ale ja nie polecam.
>>>>>>> Masełko pieczone , czyli pszetwożone w wysokiej
>>>>>>> temperaturce jest szkodliwe na wątrobę.
>>>>>>
>>>>>> W jakiej znowu "wysokiej"? - pstrąg jest zapakowany szczelnie w folię
>>>>>> alu,
>>>>>> masło wewnątrz pstrąga i wewnątrz folii, woda z pstrąga paruje i
>>>>>> wypełnia
>>>>>> zawiniątko, więc nie ma szans, aby masło w otoczeniu pary wodnej
>>>>>> osiągnęło wyższą temperaturę niż 100 stopni C, nie gadaj głupot.
>>>>>
>>>>> W aluminium? Dążysz do Alchajmera?
>>>>> A 100 st C to co to za pieczenie?
>>>>> Ryby się piecze w 200 , a czasem większej.
>>>>
>>>> Ryby w folii się praktycznie DUSI - a potem tylko rozchyla folię
>>>> i ryba się przyrumienia.
>>>
>>> Nie gadaj... przecież ustawiła piekarnik na 200 to wie.
>>
>> Ty też uważasz, że jak piekarnik na 200, to w środku mięsa/ciasta tyż
>> 200??? OMG, ludzka niewiedza sięga zenitu.
>> 3-]]]
>
> Czy na tej swojej olimpiadzie polonistycznej spotkałaś
> się z pojęciami takimi jak sarkazm lub ironia?
Z nimi tak - ale z Tobą niestety nie 33333-]
>
>>>> Co do Alz... - alu tylko w wysokich temp. szkodzi. I z kwasami.
>>>
>>> Znaczy się jak ktoś ma gorączkę 38C i nadkwasotę?
>>
>> Tak - ale musiałbyś najeść się alu :->
>
> A nie wystarczą tlenki alu które się rozpuszczą w cytrynie
> którą popryskasz tego pstrąga?
A słyszałeś coś o pasywacji metali?
3333-]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2016-04-03 22:20:28
Temat: Re: Pomysł na dorsza..."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:gxzbai946jjw$.184zod3qy9qmq.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:56:49 -0500, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1o2bcgz3e46rd$.27r1e8xi86a5.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 3 Apr 2016 14:15:52 -0500, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:1rwx589ecmf6w.to8ze2kgnb53.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Sun, 3 Apr 2016 19:12:17 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>>>>
>>>>>>>>> Ach, pstrąg, posmarowany masełkiem wewnątrz i na zewnątrz,
>>>>>>>>> z pęczkiem natki pietruszki w brzuszku, zawinięty w alufolię
>>>>>>>>> i na pół godzinki do piekarnika. Poezja :-)
>>>>>>>>
>>>>>>>> To klasyczna wersja pstrąga, ale ja nie polecam.
>>>>>>>> Masełko pieczone , czyli pszetwożone w wysokiej
>>>>>>>> temperaturce jest szkodliwe na wątrobę.
>>>>>>>
>>>>>>> W jakiej znowu "wysokiej"? - pstrąg jest zapakowany szczelnie w
>>>>>>> folię
>>>>>>> alu,
>>>>>>> masło wewnątrz pstrąga i wewnątrz folii, woda z pstrąga paruje i
>>>>>>> wypełnia
>>>>>>> zawiniątko, więc nie ma szans, aby masło w otoczeniu pary wodnej
>>>>>>> osiągnęło wyższą temperaturę niż 100 stopni C, nie gadaj głupot.
>>>>>>
>>>>>> W aluminium? Dążysz do Alchajmera?
>>>>>> A 100 st C to co to za pieczenie?
>>>>>> Ryby się piecze w 200 , a czasem większej.
>>>>>
>>>>> Ryby w folii się praktycznie DUSI - a potem tylko rozchyla folię
>>>>> i ryba się przyrumienia.
>>>>
>>>> Nie gadaj... przecież ustawiła piekarnik na 200 to wie.
>>>
>>> Ty też uważasz, że jak piekarnik na 200, to w środku mięsa/ciasta tyż
>>> 200??? OMG, ludzka niewiedza sięga zenitu.
>>> 3-]]]
>>
>> Czy na tej swojej olimpiadzie polonistycznej spotkałaś
>> się z pojęciami takimi jak sarkazm lub ironia?
>
> Z nimi tak - ale z Tobą niestety nie 33333-]
Nie mogłaś się spotkać, bo ja byłem na olimpiadzie chemicznej :-)
>>>>> Co do Alz... - alu tylko w wysokich temp. szkodzi. I z kwasami.
>>>>
>>>> Znaczy się jak ktoś ma gorączkę 38C i nadkwasotę?
>>>
>>> Tak - ale musiałbyś najeść się alu :->
>>
>> A nie wystarczą tlenki alu które się rozpuszczą w cytrynie
>> którą popryskasz tego pstrąga?
>
>
> A słyszałeś coś o pasywacji metali?
> 3333-]
Sama piszesz, że aluminium szkodzi z kwasami...
Więc teraz już pogubiłem się: alu nie szkodzi z kwasami czy może sok cytryny
to nie jest kwas?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2016-04-03 22:22:30
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Sun, 3 Apr 2016 21:59:29 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 03.04.2016 o 21:39, Pszemol pisze:
>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:57016e7f$0$691$65785112@news.neostrada.pl...
>>> I EOT, bo grupa nie ta.
>>
>> I Ty naprawdę wierzysz że na tym się to skończy?? :-)))
>
> Tak. Przynajmniej z mojej strony. A za drugą nie odpowiadam, bo w
> przeciwieństwie do niejakiego pana na T. nie uważam, że mój EOT
> obowiązuje przede wszystkim tę drugą stronę. ;)
>
Czegoś Cię nauczyłam - miłego walcowania :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2016-04-03 23:15:41
Temat: Re: Pomysł na dorsza...Dnia Sun, 3 Apr 2016 22:22:30 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sun, 3 Apr 2016 21:59:29 +0200, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 03.04.2016 o 21:39, Pszemol pisze:
>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:57016e7f$0$691$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> I EOT, bo grupa nie ta.
>>>
>>> I Ty naprawdę wierzysz że na tym się to skończy?? :-)))
>>
>> Tak. Przynajmniej z mojej strony. A za drugą nie odpowiadam, bo w
>> przeciwieństwie do niejakiego pana na T. nie uważam, że mój EOT
>> obowiązuje przede wszystkim tę drugą stronę. ;)
>>
>
> Czegoś Cię nauczyłam - miłego walcowania :-)
...z pędami podwodnymi np 333-3]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |