Data: 2004-10-19 08:41:05
Temat: Re: Poprosiłem was o zurek a wy nic
Od: cherokee <c...@a...able.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
maciek wrote:
> Widziałem też w sklepach mąkę żytnią specjalną do kiszenia żuru, jast na
> niej przepis jak go ukisic, spotkać go można w hipermarketach.
Tak, ja mam nawet 1,5 kg w szafce, ale ostatni zakwas mi zapleśniał.
Najbardziej udawał mi sie zawsze z przepisu z mąki pszennej z czosnkiem
i chlebem żytnim, chyba nawet z grupy.
Ja gotując żur zawsze najpierw gotuję wywar z wędzonych żeberek
wieprzowych i włoszczyzny +liść laurowy i ziele angielskie.Dodaję duzo
zeszklonej najpierw cebuli, wlewam zakwas - najchętniej ten z butelki -
doprawiam pieprzem, czosnkiem i ogromną ilością majeranku. Podaję
oczywiście z jajkiem.
Kiedyś na Nowej Kuchni umieściłam nawet zdjęcie mojego żurku
wielkanocnego, ale chyba juz NK jest nieaktualna - może mi ktoś
odpowiedzieć ?
pozdr
cher.
P.S. Gotując wywar z wędzonek nalezy uważać z solą.
|