Data: 2013-10-25 20:12:24
Temat: Re: Pora jak zagospodarowac
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 25 Oct 2013 17:29:18 +0200, Trybun napisał(a):
> W dniu 2013-10-22 20:05, Domator pisze:
>> Wykopałem z ogródka z 20 dużych por i zastanawiam się jak je przerobić
>> , macie jakieś przetwory lub przepisy. Pozdrawiam
>
> Do wiadra z wilgotnym piachem i do piwnicy. Wcześniej obciąć na 2-3 cm
> liście,
Z tak radykalnym obcinaniem liści bym uważała (infekcja->gnicie), o ile w
ogóle obcinać.
> Samych lisci nie wyrzucać tylko wymyć, poszatkować na małe
> kawałki i do zamrażalnika. Później jako dodatek do różnego rodzaju zup
> czy sosów jak znalazł.
To i owszem, robię tak od lat, kiedy tylko kupuję pory, niekoniecznie zimą.
Swoich nie mam, bo jakoś u mnie się nie udają. Kiedyś miałam więcej
samozaparcia i jednak uprawiałam.
> A zadołowane pory zużywać w miarę potrzeb, - 20
> sztuk powinno wystarczyć na całą zimę, po pewnym czasie bez słońca
> pięknie się wybielą i zrobią delikatniejsze w smaku.
Warto zadołować w piasku, bo zimą pory są bardzo drogie. Ach, suróweczka z
pora i jabłuszka ze śmietaną i majonezem, ach :-)
--
XL
Szumczyk forever!
http://natemat.pl/78717,kontrowersyjna-rzezba-gwalci
ciela-ma-swoich-zwolennikow-powinna-trafic-do-kazdej
-galerii-sztuki
|