Data: 2006-10-27 13:47:07
Temat: Re: Pory w beszamelu
Od: "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
clafoutis <c...@i...pl> napisał(a):
> witam,
>
> jeśli spróbujesz zrobić po prostu sos śmietanowy na szalotce odrobinie
> białego wina z lekkim dodatkiem masła będzie o niebo lepiej . musisz
> pamiętać o tym że beszamel to sos powoli odchodzący w niebyt
> przedstawiciel starej sztuki kulinarnej i przez wielu obecnie uważany za
>
> "kaszanę" ze względu na użycie mąki do zagęszczenia.
Eeeee....
Prowokacją mi tu zalatuje...
AFAIK w niektórych przepisach na lasagne też występuje beszamel...
Nie słyszałem, zeby wychodzil z mody, może po prostu rzadziej się go używa,
bo ciężko znaleźć gotowy beszamel na półce w markecie...
A co do przepisu.
Ja bym zrobił tak:
Do naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą wsadziłbym białe
części porów (sparzone, lub zblanszowane w osolonej wodzie), tak pocięte w
kilkucentymetrowe (5 - 8) połówki walca.
Pory z wierzchu potraktowałbym świeżomielonym pieprzem.
To bym zalał sosem beszamelowym. I do piekarnika, nie mam tylko pojęcia na
jak długo - pewnie kwestia prób i błędów.
Z tego wszystkiego chyba kupię sobie w najbliższej przyszłości pory i sam
zaeksperymentuje, tylko jak przekonać do tego żonę, skoro ona uznaje tylko
sosy w kolorze ciemnym tzn czerwone i brązowe ???
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 9286991
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://skocz.pl/plfoto | http://prawy.blox.pl
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
|