Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
feed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "anet" <a...@n...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Poszukuje
Date: Wed, 26 Feb 2003 13:37:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <b3icf0$5ia$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b3gmjn$b0e$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: tsk2.nat.tsk.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1046263072 5706 213.25.176.130 (26 Feb 2003 12:37:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Feb 2003 12:37:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142878
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aleksandra" <m...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:b3gmjn$b0e$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Kto wie jak zrobic dobre pąki?:)
>
> Pozdrawiam all :)
>
> Alex
Służe pomocą
Sa naprawdę pyszne
500 g maki
50 g cukru
45 g drożdży
szklanka letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
2 żółtka
do posypania cukier puder
coś do nadzienia (ja gotuje taki gęsty budyn waniliowy, ale to kwestia
gustu, może tez być jakaś marmolada)
Ja wczesniej składniki ogrzewam na grzejniku aby nie były zimne, łącznie z
jajkami
Mąkę przsiac do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn z
pokruszonych drozdzy, 1/3 cukru, mleka, przysypać go lekko maka, odstawić na
około 15 min aż ładnie wyrośnie. Pozostały cukier, 2 łyżki oleju, żółtka,
sól dodac do rozczynu, wyrobic. Odstawic na około 30 min do wyrośnięcia.
Powinno naprawdę ładnie wyrosnać.
Ciasto rozwałkowaćna grubosć około 1 cm (tak mniej więcej), szklanka wyciąć
krażki, na kazdym połozyć łyżeczke nadzienia, przykryć drugim krążkiem,
brzegi skleic. Odstawić na około 20 min do wyrośniecia.
Olej mocno rozgrzać w rondlu, wkładac pączki i smażyc. Idzie to dosyc
szybko.Wyjmować na papier kuchenny albo na serwetka . Osączone z tłuszczu
posypac cukrem pudrem i jak się ma silna wolę poczekac aż wystygna i jesć.
Anet
|