Data: 2003-07-18 08:58:24
Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lia:
> - Speisesalz - czyli w g mnie sól ;)
> - Weizemehl - mąka pszenna
> - Gewurze - no warzywka, ale ma ktos pomysły jakie? z wyglądu nei dało sie
> wywnioskowac, bo było wszystko sproszkowane...
nie. To są przyprawy.
> - Geschmackverstarker Mononatriumglutamat - jak poejrzewam jest to jakas
> chemia polepszająca smak, i ten składnik musze pominac przy własnej wersji;
glutaminian sodu, wzmacniacz smaku.
> - Curry - pytanie, ile tego dodac, zeby nadało kolor, naprawde delikatny
> smak, i zeby nie zepsuc całosci;
no... do smaku, choć prawdziwe curry robi się piechty ;-)
> - pflanzliches Ol - olej;
...roślinny
> - modifizierte Starke - czy to jest mąka ziemniaczana?
tak, albo kukurydziana (lepiej)
> - mąka pszenna - ile jej dac?
aby nie było za gęste. Chyba bym nic nie dał ;-)
> - pflanzliches Fett - macie pomysł jaki to moze byc tłuszcz dokladnie?
może być kokosowy lub palmowy. Ogólnie roślinny.
> - Milchzucker - czy to jest laktoza, czy cos innego? I pewnei mozna
> zastapic normalnym cukrem?
laktoza. Lepiej nie dawaj normalnego cukru, tylko nic ;-)
> - trawka cytrynowa - nei wiem w jakiej formie sie to podaje? podgotowane,
> suszone? swieze?
drobno pokrojone do gotowania.
> - cebula
> - oliwa
> - czosnek
> - Milcheiweiss - tłumaczenie ze białe mleko, jest chyba zbyt łopatoliczne,
> prawda?
białko mleczne. Możesz dać trochę mleka w proszku, zamiast laktozy i
tego białka.
> - Rote - Bete - Extract - jakis barwnik zapewne, czym to zastapic?
sok z buraków czerwonych, barwnik.
Mam też parę przepisów kuchni indyjskiej, ale w formie papierowej, za to
wydanych w New Delhi, czyli bardzo oryginalnych ;-). Chyba już kiedyś
coś podałem, ale jak będę miał czas, to może coś wynajdę podobnego do
twojego przepisu.
Waldek
|