Data: 2002-02-25 12:19:25
Temat: Re: Potrawka z drobiu?
Od: "Dorunia" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Idol" <n...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:a52ks7$geb$1@news.tpi.pl...
> Może jestem trochę dziwny, ale robię potrawkę z surowego kurczaka, a nie z
> zupowego ;-)
>
> Zaczyna się tak : od kurczaka pozbawaiam kości, szyjki kupra itd., kroje
> mięso w kostkę, wrzucam do miski dolewam trochę brandy (żeby nie trząsły
się
> kurczczowi łapki) i trzymam 1/2 - 3/4 h lodówce aby mięsko sonie
odpoczęło.
> Po wyjęciu z lodówki wrzucam na b. gorącą patelnię i smażę energicznie
> mieszając. Dodaje soli, białego pieprzu, paryki, tochę curry w proszku.
Jak
> mięsko się obsmaży i puści sok dodaję warzywa - cebula, marchewka, świeża
> papryka , groszek i dusze. Na koniec, gdy wszystko ma odpowiednią miękkość
> (twardość) dodaję śmietany).
>
> Mam nadzieje że za to brandy nikt mnie nie zlinczuje - zacząłem tak robić
po
> tym jak dostałem czeskiego sztocka, którego ie dało się wypić - wydaje mi
> się że trochę poprawia jędrność mięsa.
>
>
> Idol
>
> Mam pytanko. Czy musi być koniecznie brandy??
Dorunia
|