Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Potrawy Wielkanocne
Date: Thu, 9 Apr 2009 22:44:40 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <1...@4...net>
References: <grk7lr$rqj$1@mx1.internetia.pl> <grkgmh$5iv$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmr51.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1239309886 12656 83.28.237.51 (9 Apr 2009 20:44:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 Apr 2009 20:44:46 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321647
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 09 Apr 2009 11:46:21 +0200, medea napisał(a):
> Michał pisze:
>> Witam,
>> Jakie są wasze ulubione potrawy wielkanocne?
>
> Ja od kilku lat robię, oprócz tradycyjnych dań, pastę z awokado (jaja
> gotowane, awokado, trochę twarożku, przyprawy), która mi bardzo zasmakowała.
Tylko co to ma do Wielkanocy? - zwykła pasta. U nas na Wielkanoc tylko
polska tradycyjna kuchnia, nie ma innej opcji, nikt nie zje żadnej egzotyki
w te dni. Tę pastę można sobie zrobić każdego dnia, ot tak, na przekąskę -
niczego wyjątkowego w niej nie ma. Równie dobrze można zjeść cokolwiek. A
Wielkanoc to Wielkanoc, czyli u mnie: własnego wyrobu biała kiełbasa
zapieczona z cebulą, podana na zimno zwinięta w piramidkę na półmisku na
wielkanocne śniadanie o 12-ej w Wielką Niedzielę, do niej ćwikła z
chrzanem, oprocz tego koniecznie żurek na boczku wędzonym z jajkiem. I
wiele innych rzeczy, lecz te trzy pozycje to gwóźdź programu, bez nich
Wielkanoc nie jest Wielkanocą. Nie mówiąc o drożdżowej babie i mazurkach,
oczywiście, ale to już inny rozdział. W tym roku pierwszy raz w święconce
będzie pieczony drożdżowy baranek - wreszcie sobie dobrą foremkę kupiłam, a
zawsze chciałam upiec takiego baranka.
|