Data: 2009-04-09 20:48:53
Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Apr 2009 11:46:21 +0200, medea napisał(a):
>
>> Michał pisze:
>>> Witam,
>>> Jakie są wasze ulubione potrawy wielkanocne?
>> Ja od kilku lat robię, oprócz tradycyjnych dań, pastę z awokado (jaja
>> gotowane, awokado, trochę twarożku, przyprawy), która mi bardzo zasmakowała.
>
>
>
> Tylko co to ma do Wielkanocy? - zwykła pasta. U nas na Wielkanoc tylko
> polska tradycyjna kuchnia, nie ma innej opcji, nikt nie zje żadnej egzotyki
> w te dni. Tę pastę można sobie zrobić każdego dnia, ot tak, na przekąskę -
> niczego wyjątkowego w niej nie ma. Równie dobrze można zjeść cokolwiek. A
> Wielkanoc to Wielkanoc, czyli u mnie: własnego wyrobu biała kiełbasa
> zapieczona z cebulą, podana na zimno zwinięta w piramidkę na półmisku na
> wielkanocne śniadanie o 12-ej w Wielką Niedzielę, do niej ćwikła z
> chrzanem, oprocz tego koniecznie żurek na boczku wędzonym z jajkiem. I
> wiele innych rzeczy, lecz te trzy pozycje to gwóźdź programu, bez nich
> Wielkanoc nie jest Wielkanocą. Nie mówiąc o drożdżowej babie i mazurkach,
> oczywiście, ale to już inny rozdział. W tym roku pierwszy raz w święconce
> będzie pieczony drożdżowy baranek - wreszcie sobie dobrą foremkę kupiłam, a
> zawsze chciałam upiec takiego baranka.
Biała kiełbacha, ćwikła, smętny mazurek= udane święta by XL
--
Paulinka
|