Data: 2010-12-05 16:51:34
Temat: Re: Potrzebuję nową patelnię
Od: "JBP" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4cfb70c0$0$20997$65785112@news.neostrada.pl...
>I chyba tym razem zdecyduję się na patelnię bez teflonu, ani żadnej innej
>powłoki tego typu.
> Ktoś tutaj kiedyś polecał stalowe patelnie tescomy, że podobno dobre.
[...]
> Byłabym wdzięczna za opinie dotyczące tych patelni:
Patelnia Tescomy typu Tulip-steak 28 cm, używana prawie codziennie przez ok.
10 lat (może ciut więcej).
Ciężka, grube dno, wygodny uchwyt metalowy, nitowany, nie nagrzewa się. Mimo
braku nakładki na uchwyt (silikonowej, czy innej) dłoń nie ślizga się. Ze
względu na rozmiar i duuużą pojemność (szerokie dno, niemal pionowa, wysoka
ścianka boczna) wykorzystywana była do najrozmaitszych zadań. Także w roli
woka. Bardzo dobrze i łatwo można ją było ręcznie myć/czyścić (nie mam
zmywarki).
Po latach nie odkształciła się i zachowała niezły połysk.
Uzupełnieniem - w razie potrzeby - była dokupiona pokrywa szklana Pyrex.
Patelnia zdecydowanie najlepsza z dotychczas posiadanych. Nawet żeliwna,
tzw. po-babcina, spadła wówczas na drugie miejsce.
Niestety pewnego dnia nity nagle puściły i uchwyt odpadł. Bezboleśnie, bez
dziur w ściance, ale teraz w najlepszym razie patelnię można wykorzystać
jako formę do pieczenia. Nity okazały się jedyną słabszą stroną. IMO i tak
długo znosiły ciężar dna, sporej zawartości i czasem dodatkowo ciężkiej
pokrywy.
Podobno patelnie Berghoff Prof. Hotel Line też są niezłe (gładkie dno i
mocny uchwyt) - na przykład:
www.sklep.dexpol.com/index.php?show=sklep&co=produkt
&IDprod=2817
lub
www.sklep.dexpol.com/index.php?show=sklep&co=produkt
&IDprod=2818
JBP
|