Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!news.pw.edu.pl!not-for-mail
From: "Jagular" <...@...1>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Potrzebuję przepisów!!!
Date: Mon, 20 Jan 2003 17:39:36 +0100
Organization: D.S. Bratniak&Muszelka Politechnika Warszawska
Lines: 29
Message-ID: <1043080567.72970@ant-0>
References: <b0h3mg$iek$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.4.0.32
X-Trace: julia.coi.pw.edu.pl 1043080638 16583 10.4.0.32 (20 Jan 2003 16:37:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Jan 2003 16:37:18 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Cache: nntpcache 2.3.3 (see http://www.nntpcache.org/)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Cache-Post-Path: ant-0!u...@j...bmbratniak.pw.edu.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142518
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agata Witkowska" <a...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:b0h3mg$iek$1@news.gazeta.pl...
>SKŁADNIKI: ROGALIKI DROZDZOWE
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
13 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
5 dag drożdży,
4 jaja,
1 szklanka mleka,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
25 dag marmolady,
tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka
sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka
oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki
dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W
trakcie wyrabiania wlać roztopioną margarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto
zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć
na stolnicę i lekko rozwałkować na okrągły placek grubości około 1 cm Ciasto
pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek każdego nałożyć
trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki. Rogaliki położyć na
posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 1530 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio
gorącego piekarnika i piec do uzyskania jasnozłotego koloru.
|