Data: 2004-09-24 00:49:17
Temat: Re: Powidła prawdziwe
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 23 Sep 2004 11:43:52 +0200, Vefour <v...@p...pl> wrote:
>merci, rzeczowe. Dwa pytania:
>
>a. co to jest "pobielany" kociołek?
Pocynowany. Czyli pokryty ogniowo warstwa cyny - jest specjalna
kategoriia jakosciowa cyny zwana "cyna spozywcza" - czysta cyna bez
najmniejszej domieszki olowiu. Rozgrzewa sie kociolek, przeciera
roztworem chlorku cynku, wrzuca kawalek cyny, czeka az sie stopi i
rozciera szmata az cale wnetrze z czerwonego zrobi sie biale. Latwo
sie mowi ale sztuka polega na tym ze trzeba wiedziec jak nagrzac,
kiedy i ile roztworu hlorku cynku nalac i ile cyny dac oraz jak ro ta
szmata trzec zeby rowno wyszlo - pare centymetrow kwadratowych blaszki
miedzianej kazdy glupi pobieli, cyganscy mistrzowie kotlarscy potrafia
pobielic cysterne...
--
Darek
|