Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!mim
uw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "Maciuros" <m...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prazona cebulka z IKEA - jak?
Date: Mon, 1 Dec 2003 09:28:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <bqeud1$jd3$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bqeplp$23g$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb180.kety.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1070267619 19875 80.49.114.180 (1 Dec 2003 08:33:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Dec 2003 08:33:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181290
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin Kowalski" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bqeplp$23g$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Mam pytanko ale jesli bylo to nie bijcie i nie wysmiewajcie.
>
> Czy mozna zrobic w domu taka prazona cebulke jaka daja do hot dogow w
IKEA?
> Kiedys widzialem taka cebulke w sklepie ale sporo kosztowala.
> Czasem robie sobie w domu hot dogi z zona ale ona marudzi, ze bez tej
> cebulki to nie hot dogi.
> Pomozcie
> --
> Pozdrawiam
>
> Marcin
Przepis skopiowałem, polecam, sam zrobiłem i muszę pwiedzieć, że bardzo
dobra,
pozdrawiam i życzę smacznego
Maciuros
oto przepis:
csssss, czlowieku prazonej cebuli spragniony....
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
oliwy
wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
skarmelizowala
od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po
jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
milej zabawy i smacznego
Edyta
|