Data: 2003-12-01 08:28:33
Temat: Re: Prazona cebulka z IKEA - jak?
Od: "Maciuros" <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin Kowalski" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bqeplp$23g$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Mam pytanko ale jesli bylo to nie bijcie i nie wysmiewajcie.
>
> Czy mozna zrobic w domu taka prazona cebulke jaka daja do hot dogow w
IKEA?
> Kiedys widzialem taka cebulke w sklepie ale sporo kosztowala.
> Czasem robie sobie w domu hot dogi z zona ale ona marudzi, ze bez tej
> cebulki to nie hot dogi.
> Pomozcie
> --
> Pozdrawiam
>
> Marcin
Przepis skopiowałem, polecam, sam zrobiłem i muszę pwiedzieć, że bardzo
dobra,
pozdrawiam i życzę smacznego
Maciuros
oto przepis:
csssss, czlowieku prazonej cebuli spragniony....
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
oliwy
wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
skarmelizowala
od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po
jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
milej zabawy i smacznego
Edyta
|