Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prażynki ?
Date: Thu, 28 Jul 2005 00:05:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <l...@k...ath.cx>
References: <n...@4...com>
NNTP-Posting-Host: dlg79.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1122501973 14923 83.24.36.79 (27 Jul 2005 22:06:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Jul 2005 22:06:13 +0000 (UTC)
X-Face: NRDu]._'AgcjqFgK`HM[2E|t&y|`vTlw$|Kfj4c0*hleIZ3=kd$<$I]xP3`VNomq"Y1m6E;
:Q2Hmg@`xdS/CNS*.C3.9\pk}E|o=|q2.)%N*fe/x'AAIa|"!Ou
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244513
Ukryj nagłówki
*** BLE_Maciek <i80c586@cyberspace_no_spam_.org>:
> Szukałem w archiwum grupy, ale to co znalazłem nie nastraja
> optymistycznie :-( Pytanie: czy ktoś z Was wie jak wykonać domowym
> sposobem prażynki zimniaczane albo tzw. przysmak świetokrzyski ? Już
> usmażonych w ogóle się w sklepach nie widuje, surowiec do usmażenia
> natomiast _bardzo_ rzadko.
Bez przesady. U mnie jest. A sklep nie jest sklepem marzeń. :) W każdym
hipermarkecie być powinien - zdaje się jest w dystrybucji...
> Generalnie i tak wolę te smażone bo wówczas mam świeże prosto z
> patelni. Jeszcze jakiś czas temu można było kupić to w kształcie
> takich białych rurek, fajnie rosły przy smażeniu :-) Inna odmiana to
> tzw. przysmak świętokrzyski - żółte "kratki" które smażyło się
> identycznie jak te białe. No więc jak coś takiego otrzymać ?
Domowymi sposobami to może być ciężko.
> Podejrzewam że te fabryczne są formowane z jakiejś masy i następnie
> suszone. No właśnie ale jak zrobić tą masę ?
> Będę bardzo bardzo wdzięczny za skuteczny przepis.
Ja lubię prażynki "od wietnamców" - składnik można kupić w hurtowni (tam
gdzie zaopatrują się budy wietnamskie) albo bezpośrednio w budzie. Co so
świerzości to nie ma obaw... :)
Zajebiste są - krewetkowe i rosną duże...
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
|