Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Problem z serem
Date: Thu, 24 Mar 2005 10:28:10 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <3...@u...de>
References: <d1sfit$5ip$1@news.dialog.net.pl>
<3...@n...onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de pFrVQlp5310PAVolD567yAX/N83fIkJ49FhRuGuC3Ks7gXJ67T2698
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235799
Ukryj nagłówki
pusiak wrote:
>>Kupiłem ostatnio ser marki Gouda ale jakis dziwny. Po pierwsze nie topi sie
>>może sie spalic ale sie nie stopi. Chciałem zrobic kotlety z seraale wyszły
>>beznadziejnie. Na pizzie tez nieciekawie. Niewiem co z nim zrobic ser jest
>>twardy kruchy ma smak mocno śmietankowy mam go jeszcze z 0,5 kg Miał może
>>ktoś takowy problem i jak sobie z nim poradzić.
> Ja też kiedyś miałam identyczny problem. Kupiłam goude w promocji w Tesco i nie
> chciała się topić. W smaku ten ser był okropny. Już nie pierwszy raz naciełam
> sie na promocyjne tescowe sery. Już więcej nie kupuje w ten sposób.
> Byc moze rzeczywiście to był wyrób seropodobny a sprzedawali taniej pod nazwą
> gouda. Ale to nie tylo problem Tesco - w osiedlowym sklepie raz też dostałam
> nietopiącą sie goude
są różne rodzaje Goudy różniących się czasem leżakowania. Przynajmniej 4
różne (3-18 miesięcy leżakowania). Właściwie tylko młoda Gouda nadaje
się do topienia. Mówię tu o Goudzie, bo są też pseudo-Goudy zupełnie
niestrawne.
Gouda 12 czy 18 miesięczna jest bardzo dobra na chleb, tylko musi być
cienko krojona, a nie "pancernie" jak to w sklepach robią. Można też
zetrzeć na tarce i używać jako produkt zastępczy parmezanu do makaronów,
piccaty i sałatek.
Waldek
|