Data: 2005-03-24 09:28:10
Temat: Re: Problem z serem
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
pusiak wrote:
>>Kupiłem ostatnio ser marki Gouda ale jakis dziwny. Po pierwsze nie topi sie
>>może sie spalic ale sie nie stopi. Chciałem zrobic kotlety z seraale wyszły
>>beznadziejnie. Na pizzie tez nieciekawie. Niewiem co z nim zrobic ser jest
>>twardy kruchy ma smak mocno śmietankowy mam go jeszcze z 0,5 kg Miał może
>>ktoś takowy problem i jak sobie z nim poradzić.
> Ja też kiedyś miałam identyczny problem. Kupiłam goude w promocji w Tesco i nie
> chciała się topić. W smaku ten ser był okropny. Już nie pierwszy raz naciełam
> sie na promocyjne tescowe sery. Już więcej nie kupuje w ten sposób.
> Byc moze rzeczywiście to był wyrób seropodobny a sprzedawali taniej pod nazwą
> gouda. Ale to nie tylo problem Tesco - w osiedlowym sklepie raz też dostałam
> nietopiącą sie goude
są różne rodzaje Goudy różniących się czasem leżakowania. Przynajmniej 4
różne (3-18 miesięcy leżakowania). Właściwie tylko młoda Gouda nadaje
się do topienia. Mówię tu o Goudzie, bo są też pseudo-Goudy zupełnie
niestrawne.
Gouda 12 czy 18 miesięczna jest bardzo dobra na chleb, tylko musi być
cienko krojona, a nie "pancernie" jak to w sklepach robią. Można też
zetrzeć na tarce i używać jako produkt zastępczy parmezanu do makaronów,
piccaty i sałatek.
Waldek
|