Data: 2004-01-26 11:17:07
Temat: Re: Problem z sernikiem na zimno
Od: "Agata Solon" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bv16bb$8s3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ja na biszkopty wylewam najpierw galaretkę, ale bardzo wolniutko,
> łyżeczką,
> > tak, żeby mogła wsiąknąć. Dopiero potem na to masę serową, ale też
bardzo
> > wolno.
> Dzis zrobilam sernik z mandarynkami, z grupowego przepisu Agaty
> Solon. Na spod dalam biszkopty (kupne) nasaczone sokiem z mandarynek. Niby
> byly ciezsze niz zwykle, ale i tak wyplynely.
<ciach>
Niestety to jest cena ulatwienia w postaci gotowych biszkoptow. Ja ten
sernik zawsze robie na krazku pieczonym wlasnorecznie i nigdy nie mam
problemu. Jezeli nie masz warunkow do pieczenia biszkopta to zamiast tych
malych kup gotowy spod biszkoptowy, no ale ten z kolei smak
perfumeryjno-chemiczny. Najlepszy sposob to po prostu upiec. Mozna tez
odczekac az masa zacznie tezec i wtedy ja dac na biszkopty. Albo, jak radzi
Basia zrobic sernik tradycyjnie z maslem i gestym twarogiem. Albo pasche
wielkanocna, tam tez nie ma mowy o zelatynie i rzadkiej masie.
Pozdrowienia, Agata
|