Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 349


« poprzedni wątek następny wątek »

201. Data: 2015-02-16 17:17:26

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Trybun <i...@j...ru> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-15 o 13:37, bbjk pisze:
> W dniu 2015-02-15 o 13:22, Trybun pisze:
>
>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>
> Nie smuć się, jedno nie wyklucza drugiego, a nawet i siódmego. Uroda
> jest w różnorodności świata, również jadalnego.

Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej dostać
w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


202. Data: 2015-02-16 17:17:49

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Trybun <i...@j...ru> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-15 o 14:17, XL pisze:
>
>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
> Nic dodać, nic ująć - z małym zastrzezeniem: ja tę "pogoń" nazywam
> snobowaniem się.

Na to właśnie wygląda. Tylko dlaczego ja mam na tym cierpieć, dlaczego
coraz trudniej mogę kupić jadalny chleb czy bułki? Aż się boję co będzie
gdy w pobliskim miasteczku zamkną taką małą piekarenkę, jedyną na
okolicę w której idzie dostać jeszcze jadalny chleb, bułki czy tytułowe
bagietki..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


203. Data: 2015-02-16 18:04:21

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:17:01 +0100, Trybun napisał(a):

> W dniu 2015-02-15 o 14:16, XL pisze:
>>
>>> Co niby dobre - skórka z dziurami maczana w oleju?
>> Tak - bo nie nasiąka jak wata :-)
>
> No niech będzie, do maczania w oleju się nadaje taka bagietka jak żadna
> inna...

...bo olej z niej pięknie spłynie :-))

>
>>
>>> Prawdziwa bagietka
>>> (bez dziur), jeszcze gorąca, przecięta wzdłuż posmarowana masłem, i do
>>> środka jakaś dobrej jakości wędlina, może również być żółty ser, (który
>>> tylko w takiej postaci mi przechodzi przez gardło) pokrojona rzodkiewka
>>> i zielony ogórek, trochę papryki, odrobina szczypiorku i to jak dla mnie
>>> dopiero jest bagietka którą warto zawracać sobie głowę.
>>> No wiesz, na Węgrzech każde inne jedzenie niż te ich "ogniowe" zupki czy
>>> gulasze gęste od ostrej papryki wydaja się być niebem w gębie... ;-)
>> E tam, mają Węgrzy swoje uroki jedzeniowe, oj, mają...
>
> Czesi niewiele im ustępują. Niestety zarówno na Węgrzech jak i w
> Czechach ja nie mogę się praktycznie niczym delektować, każdy smak
> potrafią zabić tym swoim upodobaniem do ostrej papryki.

U Czechów tego nie zauwazylam, a u Węgrów to jest akurat klu ich kuchni :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


204. Data: 2015-02-16 18:05:00

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:17:26 +0100, Trybun napisał(a):

> W dniu 2015-02-15 o 13:37, bbjk pisze:
>> W dniu 2015-02-15 o 13:22, Trybun pisze:
>>
>>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>>
>> Nie smuć się, jedno nie wyklucza drugiego, a nawet i siódmego. Uroda
>> jest w różnorodności świata, również jadalnego.
>
> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej dostać
> w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.

Aż tak źle chyba nie jest :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


205. Data: 2015-02-16 18:06:08

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:17:49 +0100, Trybun napisał(a):

> W dniu 2015-02-15 o 14:17, XL pisze:
>>
>>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>> Nic dodać, nic ująć - z małym zastrzezeniem: ja tę "pogoń" nazywam
>> snobowaniem się.
>
> Na to właśnie wygląda. Tylko dlaczego ja mam na tym cierpieć, dlaczego
> coraz trudniej mogę kupić jadalny chleb czy bułki? Aż się boję co będzie
> gdy w pobliskim miasteczku zamkną taką małą piekarenkę, jedyną na
> okolicę w której idzie dostać jeszcze jadalny chleb, bułki czy tytułowe
> bagietki..

No cóż, trochę pocierpisz albo sam popieczesz, ale spoko, ludzie wiedzą, co
dobre - znowu zaczną powstawać piekarenki z dobrym chlebkiem :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


206. Data: 2015-02-16 18:59:01

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

XL wrote:

> Dnia Mon, 16 Feb 2015 15:44:57 +0100, krys napisał(a):
>
>> XL wrote:
>>
>>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 10:01:06 +0100, krys napisał(a):
>>>
>>>> XL wrote:
>>>>
>>>>> Dnia Sun, 15 Feb 2015 14:50:53 +0100, krys napisał(a):
>>>>>
>>>>>> XL wrote:
>>>>>>
>>>>>>>> A inni jadąc do Francji, Gruzji, Włoch to się snobują. Zamiast buły
>>>>>>>> z domu przytargać i nie korzystać z miejscowej kuchni.
>>>>>>>
>>>>>>> Snobują się w domu - PO przyjeździe.
>>>>>>
>>>>>> Skąd wiesz?
>>>>
>>>> Ponawiam pytanie dosadnie.
>>>> Skąd wiesz, że się snobują w domu po przyjeździe.
>>>>
>>>
>>> Ponieważ piszą tutaj o tym, jakie dania preferują/przygotowują W DOMU.
>>
>> Wszyscy tutaj o tym piszą. Niektórzy opisują doznania kulinarne
>> przywiezione skądś. I chwała im za to.
>
> Nie o tym mowa - mowa jest o modzie na obcą kuchnię.

Podaj cytaty. Świadczące o tej modzie.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


207. Data: 2015-02-16 19:19:47

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 16 Feb 2015 18:59:01 +0100, krys napisał(a):

> XL wrote:
>
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 15:44:57 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> XL wrote:
>>>
>>>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 10:01:06 +0100, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> XL wrote:
>>>>>
>>>>>> Dnia Sun, 15 Feb 2015 14:50:53 +0100, krys napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> XL wrote:
>>>>>>>
>>>>>>>>> A inni jadąc do Francji, Gruzji, Włoch to się snobują. Zamiast buły
>>>>>>>>> z domu przytargać i nie korzystać z miejscowej kuchni.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Snobują się w domu - PO przyjeździe.
>>>>>>>
>>>>>>> Skąd wiesz?
>>>>>
>>>>> Ponawiam pytanie dosadnie.
>>>>> Skąd wiesz, że się snobują w domu po przyjeździe.
>>>>>
>>>>
>>>> Ponieważ piszą tutaj o tym, jakie dania preferują/przygotowują W DOMU.
>>>
>>> Wszyscy tutaj o tym piszą. Niektórzy opisują doznania kulinarne
>>> przywiezione skądś. I chwała im za to.
>>
>> Nie o tym mowa - mowa jest o modzie na obcą kuchnię.
>
> Podaj cytaty. Świadczące o tej modzie.
>

Nie mam aż tyle czasu, to już jest całe morze.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


208. Data: 2015-02-16 19:36:10

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

XL wrote:

> Dnia Mon, 16 Feb 2015 18:59:01 +0100, krys napisał(a):
>
>> XL wrote:
>>
>>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 15:44:57 +0100, krys napisał(a):
>>>
>>>> XL wrote:
>>>>
>>>>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 10:01:06 +0100, krys napisał(a):
>>>>>
>>>>>> XL wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Dnia Sun, 15 Feb 2015 14:50:53 +0100, krys napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> XL wrote:
>>>>>>>>
>>>>>>>>>> A inni jadąc do Francji, Gruzji, Włoch to się snobują. Zamiast
>>>>>>>>>> buły z domu przytargać i nie korzystać z miejscowej kuchni.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Snobują się w domu - PO przyjeździe.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Skąd wiesz?
>>>>>>
>>>>>> Ponawiam pytanie dosadnie.
>>>>>> Skąd wiesz, że się snobują w domu po przyjeździe.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Ponieważ piszą tutaj o tym, jakie dania preferują/przygotowują W DOMU.
>>>>
>>>> Wszyscy tutaj o tym piszą. Niektórzy opisują doznania kulinarne
>>>> przywiezione skądś. I chwała im za to.
>>>
>>> Nie o tym mowa - mowa jest o modzie na obcą kuchnię.
>>
>> Podaj cytaty. Świadczące o tej modzie.
>>
>
> Nie mam aż tyle czasu, to już jest całe morze.

Wystarczy kilka.
Bo może się w końcu okazać, że po prostu dzielą się spostrzeżeniami i
doświadczeniami.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


209. Data: 2015-02-16 19:43:15

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Trybun" <i...@j...ru> wrote in message
news:54e21809$0$2177$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2015-02-15 o 13:37, bbjk pisze:
>> W dniu 2015-02-15 o 13:22, Trybun pisze:
>>
>>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>>
>> Nie smuć się, jedno nie wyklucza drugiego, a nawet i siódmego. Uroda jest
>> w różnorodności świata, również jadalnego.
>
> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej dostać w
> sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.

Wymień proszę 3 przykłady takich produktów... ciekawie piszesz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


210. Data: 2015-02-16 19:47:53

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:54e2028d$0$8079$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> A fuj, i co wychowani na takich "specjałach" mogą wiedzieć o
>>>>>>> prawdziwym
>>>>>>> jedzeniu? :-(
>>>>>>
>>>>>> Dzięki za roześmianie mnie o poranku :)
>>>>>
>>>>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>>>>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>>>>
>>>> Nic dodać, nic ująć - z małym zastrzezeniem: ja tę "pogoń" nazywam
>>>> snobowaniem się.
>>>
>>> I co - snobowałaś się tą bagietką maczaną w oliwie i węgierskimi
>>> specjałami?
>>
>> Fajnie tu u Was :-) Chyba pobędę tu jeszcze trochę... :-))))
>
> W kuchni zawsze jest fajnie.

Dokładnie!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 20 . [ 21 ] . 22 ... 30 ... 35


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?
ciekawostka kulinarna
gęsi pipek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »