Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof " <m...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prośba o nalewkę orzechową
Date: Thu, 26 Jun 2003 09:50:48 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 31
Message-ID: <bdefln$180$1@inews.gazeta.pl>
References: <bdc9t8$cvh$1@inews.gazeta.pl> <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc179.poznan.sdi.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1056621048 1280 172.20.26.233 (26 Jun 2003 09:50:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Jun 2003 09:50:48 +0000 (UTC)
X-User: multicom
X-Forwarded-For: pc179.poznan.sdi.tpnet.pl
X-Remote-IP: pc179.poznan.sdi.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161140
Ukryj nagłówki
m...@p...onet.pl napisał(a):
> Witam !oto przepis na nalewkę orzechową wytrawną. 20 dag orzechów
> włoskich /zielonych/, 1 l wódki 45%, 0.1l spirytusu, 0.1 l wody, 10 dag
cukru,
> imbir. cynamon, tatarak. dzięgiel.Zebrane w końcu lipca zielone. miękkie
> orzechy wyjąć z łupin, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24
> godz./zapewni to nalewce intensywną, ciemnobrązową barwę/ ,wsypać do
gąsiorka,
> dodać odrobinę cynamonu i imbiru, kawałek tataraku i dzięglu, zalać
roztworem
> wódki i spirytusu, zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych
na
> okres 4 miesięcy. Syrop przyrządzony z wody icukru ostudzić. rozcieńczyć
zanim
> ostygnie częścią nalewki, zmieszać z przesączoną przez gazę resztą nalewki,
> odstawić na 24 godz. Gotową nalewkę wlać do butelek , zakorkować.
Przechowywać
> w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku. Smacznego!!!
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Wielkie dzięki za przepis, na pewno będzie sprawdzony ;-), a może ktoś z
szanownych grupowiczów zna jeszcze inne ???
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|