Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Prośba o nalewkę orzechową

Grupy

Szukaj w grupach

 

Prośba o nalewkę orzechową

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-25 14:00:08

Temat: Prośba o nalewkę orzechową
Od: "Krzysztof" <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosiłbym, jeśli ktoś zna, o dobry przepis na nalewkę orzechową. Głównie mi
chodzi o wytrawną ale może być i słodka.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-25 15:42:12

Temat: Re: Prośba o nalewkę orzechową
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Prosiłbym, jeśli ktoś zna, o dobry przepis na nalewkę orzechową. Głównie mi
> chodzi o wytrawną ale może być i słodka.
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Witam !oto przepis na nalewkę orzechową wytrawną. 20 dag orzechów
włoskich /zielonych/, 1 l wódki 45%, 0.1l spirytusu, 0.1 l wody, 10 dag cukru,
imbir. cynamon, tatarak. dzięgiel.Zebrane w końcu lipca zielone. miękkie
orzechy wyjąć z łupin, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24
godz./zapewni to nalewce intensywną, ciemnobrązową barwę/ ,wsypać do gąsiorka,
dodać odrobinę cynamonu i imbiru, kawałek tataraku i dzięglu, zalać roztworem
wódki i spirytusu, zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na
okres 4 miesięcy. Syrop przyrządzony z wody icukru ostudzić. rozcieńczyć zanim
ostygnie częścią nalewki, zmieszać z przesączoną przez gazę resztą nalewki,
odstawić na 24 godz. Gotową nalewkę wlać do butelek , zakorkować. Przechowywać
w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku. Smacznego!!!

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-26 08:16:08

Temat: Re: Prośba o nalewkę orzechową
Od: "Strumik" <s...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

> imbir. cynamon, tatarak. dzięgiel.Zebrane w końcu lipca zielone. miękkie
> orzechy wyjąć z łupin, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24

> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Przyznaję, ze to dosyć nietypowy ale interesujący przepis. Zwykle orzechówkę
przyrządza się na orzechach zrywanych na końcu czerwca lub na początku lipca
tzn. jeszcze na tyle niedojrzałych że nie ma jeszcze w nich łupin.
Może sam spróbuję?
Pzdr
S


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-26 09:50:48

Temat: Re: Prośba o nalewkę orzechową
Od: "Krzysztof " <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@p...onet.pl napisał(a):


> Witam !oto przepis na nalewkę orzechową wytrawną. 20 dag orzechów
> włoskich /zielonych/, 1 l wódki 45%, 0.1l spirytusu, 0.1 l wody, 10 dag
cukru,
> imbir. cynamon, tatarak. dzięgiel.Zebrane w końcu lipca zielone. miękkie
> orzechy wyjąć z łupin, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24
> godz./zapewni to nalewce intensywną, ciemnobrązową barwę/ ,wsypać do
gąsiorka,
> dodać odrobinę cynamonu i imbiru, kawałek tataraku i dzięglu, zalać
roztworem
> wódki i spirytusu, zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych
na
> okres 4 miesięcy. Syrop przyrządzony z wody icukru ostudzić. rozcieńczyć
zanim
> ostygnie częścią nalewki, zmieszać z przesączoną przez gazę resztą nalewki,
> odstawić na 24 godz. Gotową nalewkę wlać do butelek , zakorkować.
Przechowywać
> w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku. Smacznego!!!
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


Wielkie dzięki za przepis, na pewno będzie sprawdzony ;-), a może ktoś z
szanownych grupowiczów zna jeszcze inne ???


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-26 11:20:17

Temat: Re: Prośba o nalewkę orzechową
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> > imbir. cynamon, tatarak. dzięgiel.Zebrane w końcu lipca zielone. miękkie
> > orzechy wyjąć z łupin, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24
>
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
> Przyznaję, ze to dosyć nietypowy ale interesujący przepis. Zwykle orzechówkę
> przyrządza się na orzechach zrywanych na końcu czerwca lub na początku lipca
> tzn. jeszcze na tyle niedojrzałych że nie ma jeszcze w nich łupin.
> Może sam spróbuję?
> Pzdr
> S
>
>
Witam! Przyznaję, że ten przepis pochodzi jeszcze z przed wojny -II światowej-
wtedy jeszcze panowały u nas 4 pory roku, może więc trzeba wziąć poprawkę w
terminie zbierania owoców. pzdr.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Liście selera
Ziemniaki z grilla
Które jest które?
LASAGNIA - debiut w kuchni Tashunko[ P]
RE: kombiwar

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »