Data: 2003-06-26 09:50:48
Temat: Re: Prośba o nalewkę orzechową
Od: "Krzysztof " <m...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
m...@p...onet.pl napisał(a):
> Witam !oto przepis na nalewkę orzechową wytrawną. 20 dag orzechów
> włoskich /zielonych/, 1 l wódki 45%, 0.1l spirytusu, 0.1 l wody, 10 dag
cukru,
> imbir. cynamon, tatarak. dzięgiel.Zebrane w końcu lipca zielone. miękkie
> orzechy wyjąć z łupin, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24
> godz./zapewni to nalewce intensywną, ciemnobrązową barwę/ ,wsypać do
gąsiorka,
> dodać odrobinę cynamonu i imbiru, kawałek tataraku i dzięglu, zalać
roztworem
> wódki i spirytusu, zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych
na
> okres 4 miesięcy. Syrop przyrządzony z wody icukru ostudzić. rozcieńczyć
zanim
> ostygnie częścią nalewki, zmieszać z przesączoną przez gazę resztą nalewki,
> odstawić na 24 godz. Gotową nalewkę wlać do butelek , zakorkować.
Przechowywać
> w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku. Smacznego!!!
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Wielkie dzięki za przepis, na pewno będzie sprawdzony ;-), a może ktoś z
szanownych grupowiczów zna jeszcze inne ???
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|