Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!newshub.sdsu.edu!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xit-0
3!sn-xit-08!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosba o sałatke
Date: Thu, 30 Dec 2004 17:22:33 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <cqvcve$3n0$1@julia.coi.pw.edu.pl>
In-Reply-To: <cqvcve$3n0$1@julia.coi.pw.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 38
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226725
Ukryj nagłówki
kruczkop wrote:
> na sylwestrowy wieczor przy swiecach;-) Che go spedzic z moja dziewczyna,
> przyrzadze miesko (zawijane a w srodku ogoreczek z papryczką) + frytki
> i...wlasnie: jaka salatkę ttuaj zrobić? Proszę o jakieś pomysły...
>
> z góry bardzo serdecznie dziękuję!
> pozdrawiam pawel
>
>
Czy masz na mysli zrazy zawijane? Podam Ci elegancka, pyszna goraca
salatke z kapusty doskonale pasujaca do potraw miesnych.
Salatka z czerwonej (modrej, niebieskiej zaleznie od regionu) kapusty
1 mala glowka kapusty
1 male jablko
2 lyzki octu
2 lyzki wody
1 lyzeczka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 lyzka kruszonego sera bleu
2 lyzki prazonych migdalow w kawalkach lub plasterkach, lub orzeszkow
piniowych
Kapuste przekroic na pol, wyciac glab i poszatkowac na cienkie wlokna.
Jablko obrac i pokroic w cienkie slupki lub zetrzec na tarce o duzych
oczkach. Migdaly uprazyc na suchej patelni lub pod opiekaczem. Wode,
ocet, cukier, pieprz i sol wymieszac. Umiescic kapuste i jablko w garnku
i podgrzac na sucho, az dno bedzie bardzo gorace. Z pokrywka w reku wlac
mieszanke octowo-wodna i zakryc garnek. Po 2 minutach odkryc i
wymieszac, zostawic odkryte, mieszajac, az plyn odparuje. Przelozyc na
talerz, posypac serem bleu i migdalami.
Magdalena Bassett
|