Data: 2004-12-31 01:22:33
Temat: Re: Prosba o sałatke
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
kruczkop wrote:
> na sylwestrowy wieczor przy swiecach;-) Che go spedzic z moja dziewczyna,
> przyrzadze miesko (zawijane a w srodku ogoreczek z papryczką) + frytki
> i...wlasnie: jaka salatkę ttuaj zrobić? Proszę o jakieś pomysły...
>
> z góry bardzo serdecznie dziękuję!
> pozdrawiam pawel
>
>
Czy masz na mysli zrazy zawijane? Podam Ci elegancka, pyszna goraca
salatke z kapusty doskonale pasujaca do potraw miesnych.
Salatka z czerwonej (modrej, niebieskiej zaleznie od regionu) kapusty
1 mala glowka kapusty
1 male jablko
2 lyzki octu
2 lyzki wody
1 lyzeczka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 lyzka kruszonego sera bleu
2 lyzki prazonych migdalow w kawalkach lub plasterkach, lub orzeszkow
piniowych
Kapuste przekroic na pol, wyciac glab i poszatkowac na cienkie wlokna.
Jablko obrac i pokroic w cienkie slupki lub zetrzec na tarce o duzych
oczkach. Migdaly uprazyc na suchej patelni lub pod opiekaczem. Wode,
ocet, cukier, pieprz i sol wymieszac. Umiescic kapuste i jablko w garnku
i podgrzac na sucho, az dno bedzie bardzo gorace. Z pokrywka w reku wlac
mieszanke octowo-wodna i zakryc garnek. Po 2 minutach odkryc i
wymieszac, zostawic odkryte, mieszajac, az plyn odparuje. Przelozyc na
talerz, posypac serem bleu i migdalami.
Magdalena Bassett
|