Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!anaerto
From: Anaerto Beedwyn <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proste do przygotowania potrawy meksykańskie :)
Date: Fri, 10 Apr 2009 06:34:11 +0200
Organization: Strictly Confident Enterprise
Lines: 29
Message-ID: <a...@n...onet.pl>
References: <a...@s...googlegroups.com>
<grlmjg$631$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.84.182.24
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1239338106 29264 193.84.182.24 (10 Apr 2009 04:35:06 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Apr 2009 04:35:06 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.3b3 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321667
Ukryj nagłówki
In article <grlmjg$631$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> wrote:
> r...@g...com pisze:
> > Witam wszystkich! :)
> >
> > Zostałam poproszona o przygotowanie spotkania w klimacie meksykańskim.
> > Ze znalezieniem muzyki, strojów, ozdób itp. nie mam problemu. Niestety
> > pojawił się jeden problem - jestem absolutnym zerem kulinarnym :(. A
> > wiadomo wieczór meksykański = jedzenie meksykańskie. Przeszukałam już
> > wiele stron z przepisami, ale trudno jest mi cokolwiek wybrać, mając
> > świadomość, że jestem kompletnym antytalenciem w tej dziedzinie :P.
> > Dlatego zwracam się z prośbą o radę do wszystkich osób, które
> > posiadają jakiekolwiek pomysły lub znają przepisy na proste i zarazem
> > smaczne dania meksykańskie, które mogłabym wykonać:)
> >
>
> Chili con carne
>
> Kroisz 2 cebule, podsmazasz na oliwie. Wrzucasz do tego 0,5kg miesa
> mielonego (w orginale sa to cale kawalki miesa, ale mielone tez jest
> ok), dosypujesz przyprawy do chili con carne (bodajze Kamisa). Smazysz
> dosc mocno. Dodajesz puszke czerwonej fasoli razem z zalewa, puszke
> kukurydzy (bez wody, bo danie wyjdzie za slodkie), ja dodaje jeszcze
> puszke krojonych pomidorow. Smazysz to na malym ogniu okolo 20 minut.
> Mozesz podawac z swiezym, bialym pieczywam. Ewentualnie zawinac w placki
> tortilli.
chili con carne to tex-mex, nie meksykańskie
|