Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proste i smaczne przepisy
Date: 10 May 2001 20:58:13 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 36
Message-ID: <00b401c0d982$c7215440$0200a8c0@tea>
References: <9ddkgh$i1u$1@news.tpi.pl> <3...@4...com>
<9ddptv$f9g$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 989521093 18871 192.168.240.245 (10 May 2001 18:58:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 May 2001 18:58:13 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id UAA26269 for
<p...@n...pl>; Thu, 10 May 2001 20:56:56 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id UAA26269 for
<p...@n...pl>; Thu, 10 May 2001 20:56:56 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id UAA26269 for
<p...@n...pl>; Thu, 10 May 2001 20:56:56 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51459
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: Krzysiek <b...@i...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, May 10, 2001 12:22 PM
Subject: Re: Proste i smaczne przepisy
> Wam tez pewnie niektóre dania przypominaja zdarzenia mile lub przykre ,
> nieprawdaz?
>
> --
> Krzysztof Lis
Oj tak - moja pamiec przechowuje to przewaznie w "formacie" - zapach i
dzwiek ;-) Niedzielne obiady to hejnal na godzine dwunasta, zapach rosolu i
pieczonego kurczaka i odglos noza siekajacego ciasto makaronowe na
najfantastyczniejszy babciny makaron, jaki w zyciu jadlam :-) i smak
szczescia - szczypiace jezyk babelki oranzady w proszku wysypywanej na dlon
z bardzo skromniutkiej paczuszki - wszystkie podworkowe dzieciaki to
uwielbialy :-) I jeszcze smak i tekstura moich ulubionych kanapek z
dziecinstwa - swiezego chleba z maslem i czosnkiem roztartym ze sola. O te
kanapki dopominalam sie wolajac moja Mame z podworka, czym nieodmiennie
wprawialam ja w zaklopotanie - bo jak to - sasiedzi pomysla, ze dziecku nic
porzadnego do jedzenia nie dajemy :-) I jeszcze zapach podstawowki -
politura do podlog i zapach goracego mleka w grubym spolemowskim kubku :-) I
skojarzenie kulinarne z moim Dziadziusiem - gdy jeszcze bylam
erbeciem -Dziadzius zawsze po powrocie z pracy (pracowal w poznanskim
Cegielskim i wracal do domu dosc wczesnie o 15.00), siadal ze mna w kuchni z
gazeta - ja udawalam, ze czytam a Dziadzius w nagrode dawal mi "suszonej
mysliwskiej". Ten smak i teksture kielbasy pamietam tak, jakbym jadla ja
przed chwila. Och - moglabym tak dlugo :-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|