Data: 2003-03-06 10:51:30
Temat: Re: Proszę o szczeguły
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Brzmi ciekawie, lecz jako początkujący adept tej tajmnej sztuki gotowania
nie
> wiem jeszcze co znaczy "dusić" i "trochę wody". Mogę prosić o
dokładniejsze
> wytłumaczenie wraz z podaniem przedziałów czasowych dla poszczególnych
> operacji? A moje kotlety to filety z kurczaka + jajko + bułka tarta,
> wylegujące się na patelni jakieś 15 minut.
> Pozdrawiam, Janusz
Szkoda ,ze te filety juz panierowane," moj" przepis (kurczak a la
Grenoble)jest dokladnie taki:
Filety z kurczaka z obu stron przysmazasz na patelni, nastepnie pieprzysz i
solisz , przekladasz do rondla, garnka(nie wiem jak to okreslic)i tak jak
normalna pieczen "dusisz"(czyli smazysz pod przykryciem)w tym przelanym
tluszczu z patelni (jak za malo to ciut wody daj)+ szklanka czerwonego wina
i oczywiscie czosnek (pare zabkow pokrojonych w plastry) dodaje tez cale
zabki ale te mniejsze w tej bialej lupince.Na koniec "operacji" jak mieso
juz miekkie, to dolewam(jezeli sos wyparowal)wina lub wody (albo jedno i
drugie) i jak juz pisalam zageszczam sos zimnym maslem(najlepiej mrozonym,
mam zamrozone kosteczki masla ,ktore uzywam do zageszczania sosow).
Niestety nic nie przychodzi mi do glowy co zrobic z filetami w panierce.
pozdrawiam
Ilona
|