Data: 2006-03-31 09:33:36
Temat: Re: Przechowywanie orzechów
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominika" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:e0isji$hh$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Weronika Styka" <w...@g...pl> napisał w
> wiadomości news:dvnaeh$rnb$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam!
>> Czy świeżo obrane ze skorupek orzechy włoskie bez należy przechowywać w
>> jakiś
>> szczególny sposób? Chodzi mi o przechowanie przez jakieś kilkanaście
>> dni -
>> góra miesiąc.
>>
>> Pozdrawiam
>> Weronika
>
> W suchym, szczelnie zamkniętym słoiku. Mogą być przechowywane bardzo
> długo, ale trzeba sprawdzać, czy aby nie spleśniały lub "zjełczały".
> Pozdrawiam. D.
Lepiej wysuszyć w niezbyt wysokiej temperaturze, najczęściej sprzedawane są
niedosuszone (cięższe), ale takie szybko pleśnieją. Najlepiej suszyć w
skorupkach w przewiewnym miejscu.
Wysuszone wyłuskane jądra orzechów zamknąć w pojemniku próżniowym i dać do
zamrażarki, z braku jednego i drugiego słoik twist i chłodziarka...
Chłodziarka - niska temperatura i brak światła chroni tłuszcze przed
zjełczeniem...
|