Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Przekręcające się zakrętki
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4e80cb4c$0$2495$65785112@news.neostrada.pl> <j5qlj5$p1t$1@news.onet.pl>
<1cc8ghf46dyq4$.gzhs7c2mo2on$.dlg@40tude.net>
<j5qre0$9f1$1@inews.gazeta.pl>
Date: Tue, 27 Sep 2011 00:02:16 +0200
Message-ID: <l...@4...net>
Lines: 90
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.126.161
X-Trace: 1317074578 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 3487 79.191.126.161:49413
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338277
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 26 Sep 2011 23:38:07 +0200, MisKudlaty napisał(a):
>> ogórki diabelskie
>
> Można prosić o więcej szczegółów (i przepis oczywiście) ;)
To przy okazji i paprykę marynowaną z miodem zrób :-)
OGÓRKI DIABELSKIE
2,5 kg ogórków
4 dość czubate łyżki soli
1,5 dużej główki czosnku
8 łyżek oleju
1,5 szkl. octu
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru + 0,1 kg miodu
ogórki skroić wzdłuż wg uznania na ćwiartki lub na 8 części, żeby nie były
grube
zasypać solą, odstawić na 6 godzin
po tym czasie odlać sok i wyrzucić, ogórki odsączyć na sicie, włożyć do
głębokiego garnka
posypać chili i posiekanym drobniutko czosnkiem
dokładnie wymieszać
zagotować ocet z cukrem, miodem i olejem i wrzącym płynem zalać ogórki
(uważać, może pryskać)
docisnąć talerzem aby ogórki nie wystawały, przykryć, odstawić w chłodzie
na 12 godzin,
ułożyć dosyć ściślei w miarę pionowo w słoiki, zalać pozostałą zalewą
octową uważając aby nie
zatłuścić brzegów słoików (ew. wytrzeć je do sucha serwetką), zakręcić
mocno i wynieść do piwnicy.
Uwagi:
a)Nie trzeba pasteryzować, jeśli przetwór jest robiony zgodnie z powyższym
przepisem, ale jeśli ogórki mają postać do następnego roku lub mamy ciepłą
piwnicę, to lepiej króciutko (10 min od zawrzenia) zapasteryzować. U mnie
kilka słoików niepasteryzowanych przetrwało raz bez szwanku - tylko raz, bo
tylko raz zostały :-)
Jednakoż po zrobieniu próby dwoma sposobami uważam, że te niepasteryzowane
są lepsze - mają niepowtarzalny smaczek.
b)Nie dolewać wody do zalewy! Tak ma być, jak w przepisie - zalewa bez wody
- masa użytego octu jest na tyle mała w stosunku do masy ogórków i dodatków
w każdym słoju, że przetwór nie jest bardzo mocno octowy. Dolanie wody
zrobi z niego zwykłe ogórki konserwowe, charakter przetworu zostanie
zniweczony.
Podobnie nie należy zmniejszać ilości czosnku ani chilli.
Można jednak je zwiększyć :-)
c)Napełnianie słoików przeprowadzam z użyciem szczypiec do cukru (łatwiej
manewrować wąskimi kawałkami ogórka) i lejka z szerokim wlewem - ogórki i
zalewa nie brudzą wtedy brzegów słoika.
PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM
papryka (ok. 2,5 kg (mogą być różne kolory - pięknie wygląda),
4 szklanki wody,
szklanka octu,
łyżka soli,
5 łyżek cukru,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
czosnek,
olej,
miód.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w podłużne płaty i
poukładać ściśle w słoikach o poj.0,9 l. Do każdego słoika wrzucić 1/2
liścia laurowego, 1 ziele angielskie, ziarno pieprzu i 1/2 ząbka
czosnku, wlać po łyżce oleju, dodać po łyżce miodu.
Zagotować 4 szklanki wody z dodatkiem szklanki octu, łyżki soli oraz 5
łyżek cukru i tak przygotowaną zalewą zalać paprykę. Na koniec szczelnie
zakręcić i pasteryzować ok. 20 min (ja pasteryzuję 15 min, aby pozostała
chrupka).
Uwaga: Całe to wstępne gotowanie zalewy do przetworów, które potem mają być
gotowane w słojach, to przeżytek - wystarczy tylko podgrzać zalewę dla
rozpuszczenia się cukru i soli i już można zalewać paprykę (czy co tam
innego) w słoikach.
--
XL
|