Data: 2011-09-26 22:20:32
Temat: Re: Przekręcające się zakrętki
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 27 Sep 2011 00:02:16 +0200, Ikselka napisał(a):
> PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM
>
> papryka (ok. 2,5 kg (mogą być różne kolory - pięknie wygląda),
> 4 szklanki wody,
> szklanka octu,
> łyżka soli,
> 5 łyżek cukru,
> liście laurowe,
> ziele angielskie,
> pieprz ziarnisty,
> czosnek,
> olej,
> miód.
>
> Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w podłużne płaty i
> poukładać ściśle w słoikach o poj.0,9 l. Do każdego słoika wrzucić 1/2
> liścia laurowego, 1 ziele angielskie, ziarno pieprzu i 1/2 ząbka
> czosnku, wlać po łyżce oleju, dodać po łyżce miodu.
> Zagotować 4 szklanki wody z dodatkiem szklanki octu, łyżki soli oraz 5
> łyżek cukru i tak przygotowaną zalewą zalać paprykę. Na koniec szczelnie
> zakręcić i pasteryzować ok. 20 min (ja pasteryzuję 15 min, aby pozostała
> chrupka).
>
>
>
>
>
> Uwaga: Całe to wstępne gotowanie zalewy do przetworów, które potem mają być
> gotowane w słojach, to przeżytek - wystarczy tylko podgrzać zalewę dla
> rozpuszczenia się cukru i soli i już można zalewać paprykę (czy co tam
> innego) w słoikach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4818a0c8b5d113b1
.html
:-)
--
XL
|